tuzlanski kanton

Ministar obrazložio odluku o vraćanju učenika u školske klupe

20210309_2_47241098_63212986_Web
Ministar zdravstva Božo Jurić

Napomenuo je da su mišljenja roditelja i nastavnika podijeljenja u pogledu on line nastave, ali da se odluke donose u skladu s procjenom stanja kada je epidemiološka situacija u pitanju, dodavši da se život odvija i van škola, tako da je sve stvar procjene u datom momentu, a sve odluke se donose kratkoročno, kako bi se na osnovu analize situacije reagiralo po potrebi

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić obrazložio je u razgovoru za Fenu odluku o ukidanju online nastave i vraćanju učenika u klupe u školama na području TK, koja je nastupila od 19. aprila ove godine.

Imajući u vidu da je kantonalna vlada saopćila da je epidemiološka situacija na području TK stabilna i stagnira, iako su kliničke slike hospitaliziranih teške, a broj hospitaliziranih u Covid odjelima Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla preko 200, ministar zdravstva je odgovorio na upit Fene zašto je ukinut model on line nastave u školama TK.

Ministar Jurić tvrdi da je odluka o vraćanju učenika u klupe donesena na period od sedam dana, a da će Krizni štab TK pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom donositi odluke za naredni period.

Podsjetio je da se nastava na području TK od početka tekuće školske godine odvijala po kombiniranom modelu, pri kojem učenici od prvog do petog razreda nastavu pohađaju svakodnevno, a učenici od 5. do 9. razreda i učenici srednjih škola organizirani su u grupama, pri čemu jedna grupa pohađa tokom jednog tjedna, a druga grupa tokom naredne sedmice.

– Tako je nastava funkcionirala unazad tri tjedna, kada je došlo do porasta novooboljelih na području TK, pa smo se iz predostrožnosti odlučili za uvođenje on line nastave za učenike od 6. do 9. razreda i učenike srednih škola, te na univerzitetima. To je učinjeno iz razloga, jer tada nismo mogli znati da li će se situacija stabilizirati, ili će eventualno doći do značajnog eksponencijalnog rasta broja oboljelih – pojašnjava Jurić.

S obzirom da je situacija tokom spomenute tri sedmice stagnirala i nije došlo do dodatnog porasta broja oboljelih, Krizni štab ministarstva zdravstva TK odlučio se, navodi on, za ponovo vraćanje učenika na režim odvijanja nastave, koji je važio prije on line prekida.

Kako je precizirao, ostavljena je mogućnost da se nastava u pojedinim školama ponovo vrati na on line model, ukoliko u određenoj školi dođe do značajnog porasta broja oboljelih učenika ili nastavnika.

Upitan koliko se pacijenata dnevno testira i da li je broj zaraženih veći sada ili prije uvođenja online nastave, rekao je da se dnevno testira onoliko pacijenata, koliko po medicinskim indikacijama svakog dana dođe u zdravstvene ustanove.

Broj pozitivnih na Covid 19 u odnosu na broj testiranih pacijenata je relativno visok tokom cijelog trećeg vala pandemije, ističe Jurić, dodajući da je taj broj nekad ispod 30 posto, nekad iznad.

-Imali smo jednu fazu kada je taj broj konstantno bio preko 35 posto, te je nastupio period pada, kada je on iznosio od 20 do 30 posto. Trenutno je on također ispod 30 posto – kaže Jurić.

Drugi bitan pokazatelj je incidenca oboljelih na 100.000 stanovnika, koja se na području TK od početka trećeg vala kretala od 150 do 200 stanovnika, a u posljednjoj sedmici je iznosila oko 195, dodaje Jurić.

Na pitanje da li će se vratiti online nastava u škole na području TK, imajući u vidu da mnogi roditelji negoduju zbog vraćanja učenika u klupe, kazao je da razumije zabrinutost roditelja i javnosti, ali da će ta odluka ovisiti o epidemiološkoj situaciji narednih dana.

Napomenuo je da su mišljenja roditelja i nastavnika podijeljenja u pogledu on line nastave, ali da se odluke donose u skladu s procjenom stanja kada je epidemiološka situacija u pitanju, dodavši da se život odvija i van škola, tako da je sve stvar procjene u datom momentu, a sve odluke se donose kratkoročno, kako bi se na osnovu analize situacije reagiralo po potrebi.