Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar saobraćaja RS-a nije primio štrajkače iz Željeznica

straj zeljeznice rs

Delegaciju radnika Željeznica RS-a, koji peti dan štrajkuju glađu, resorni ministar Neđo Trninić nije danas primio na razgovor.

-Dobili smo odgovor da ministar Trninić nije u Vladi, a da niko od njegovih saradnika ne može da nas primi – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin, nakon što je s još dvojicom kolega došao u Vladu RS-a sa zahtjevom da ih resorni ministar primi na razgovor.

Ni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović ih nije primio, već njegovi saradnici.

Trninić i generalni direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović nisu se prethodno odazvali na poziv da posjete štrajkače na banjalučkoj željezničkoj stanici.

Marin je rekao novinarima da će štrajk glađu nastaviti i da od svojih zahtjeva ne odustaju, te da traže isplatu naknada po osnovu toplih obroka, prijevoza, reguilsanje zdravstvene zaštite u skladu s zakonom i svih drugih narednih isplata u skladu sa zakonom.

Na saopćenje uprave Željeznica RS-a, u kojem je navedneo da se radnicima koji štrajkuju glađu duguju pojedinačno iznosi od 50 do 250 KM, te da to nije razlog da štrajkom glađu ugrožavaju svoje zdravlje, Marin je rekao da je za rukovodioce to „sitna suma, a za radnike i njihove porodice od vitalnog značaja da prežive“.

-Oni koji imaju velike plaće naravno da ne mogu da shvate da je za radnke to velika suma. Teško je porediti nekoga ko ima od 6.000 do 10.000 KM plaću i radničkih 400 KM – naveo je Marin ističući da se on solidariše s svojim kolegama.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a su u međuvremenu saopćili da nije bilo nikakvih kontakata, niti planiranog ili zakazanog sastanka ministra Neđe Trninića i somenutih štrajkača.

-Stav Ministarstva saobraćaja i veza o pitanju štrajka glađu dijela zaposlenih u Željeznicama RS-a je nepromijenjen. Smatramo da svi nezadovoljni radnici imaju pravo na štrajk u skladu sa Zakonom o štraju. Svaki drugi oblik opstrukcije rada i radnih procesa je neprihvatljiv. Smatramo da je grupa radnika predvođena pojedinim predstavnicima sindikalnih organizacija izmanipulisana i ne raspolažu svim informacijama kako bi donijeli pravi sud na osnovu svih relevantnih činjenica – navodi se u saopćenju

To se prije svega odnosi, kako dodaju, na činjenicu da se zaposlenima u Željeznicama RS-a redovno izmiruju plaće, da se izmiruje reprogram dugova prema fondovima, da je radnicima omogućeno ovjeravanje zdravstvenih knjižica, te da će druge naknade biti izmirivane sukcesivno, po obezbjeđivanju sredstava.

Također, Vlada je dala podršku procesu restrukturiranja Željeznica RS-a. Ovaj proces zahtijeva određeno vrijeme i svi subjekti u njemu treba da daju svoj maksimalan doprinos, s ciljem dobrobiti preduzeća u kojem rade, navodi se u saopćenu Ministarstva saobraća i veza RS-a.