BiH

sbk

Ministar se ne slaže s primjedbama koje se tiču nabavke udžbenika

16/07/2020

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je novinarima kako je na sjednici tražio odgovornost ministara, koji su, kako je kazao, obavezni da postupe po preporukama revizije i otklone manjkavosti

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) razmatrala je danas izvještaj o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutrašnju reviziju, a najviše pažnje tokom raspave posvećeno je nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2019./2020. godinu.

Ministar obrazovanja SBK-a Bojan Domić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi dobilo pozitivno revizorsko mišljenje s rezervom, ali je naglasio da se ne slaže s primjedbama koje se tiču nabavke udžbenika koja je, prema njegovoj ocjeni, bila najuspješnija do sada.

– Radilo se o nabavci u kojoj je do tada vladala praksa da se udžbenici nabavljaju tzv. pregovaračkim postupkom, bez objave. To je najnetransparentniji oblik nabavke, jer nema javne objave, nego se sjedne sa izdavačem i dogovara cijena. Mi smo to objavili javno, svi su se mogli prijaviti, dobili smo mnogo nižu cijenu, a cijeli postupak prošao je bez žalbe. Udžbenici su nas po učeniku koštali 65 maraka, a do sada je to iznosilo do 120 maraka. Dakle, cijenu nabavke smo prepolovili i to se nekome nije svidjelo. Tražim neka sada pokrenu postupak protiv mene, jer sam to uradio – kazao je Domić.

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je novinarima kako je na sjednici tražio odgovornost ministara, koji su, kako je kazao, obavezni da postupe po preporukama revizije i otklone manjkavosti.

– Nažalost ima neodgovornosti unutar ministarstava pa ćemo u sljedećem izvještaju, a posebno od eksterne revizije, imati pokretanje određenih procesa protiv odgovornih lica koja nisu provela sve ono na što im je ukazano – kazao je Lendo.

Izvještaji o praćenju provođenja preporuka Odjela za unureašnju reviziju Ministarstva finansija SBK-a odnosila su se, također, na putne troškove kod pravosudnih institucija, vozila kod svih budžetskih korisnika, te finansiranje prijevoza učenika osnovnih škola.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.