Momčilo Bajić

Ministar: Sve zdravstvene ustanove na području Kantona 10 su trenutno blokirane

Momcilo Bajic – fena

Kantonalni ministar ističe da za najavljene reforme treba vremena, ali i šire društvene podrške kako bi se došlo do cilja

Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 Momčilo Bajić upozorio je u ponedjeljak na velika dugovanja u zdravstvu, koja su, kako kaže, nastala zbog nesavjesnog rada, nepoštivanja propisa rukovoditelja i upravnih vijeća, te propusta osnivača – Vlade, odnosno Skupštine Kantona 10.

Dug po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada svih zdravstvenih ustanova Kantona 10 iznosi cca 25 miliona maraka, kazao je Feni ministar Bajić.

Po njegovim riječima, dugovi prema Poreznoj upravi FBiH su nastali unazad 20 godina, a najviše u periodu od 2000. do 2008. godine.

Sve zdravstvene ustanove na području Kantona 10 su trenutno blokirane, istaknuo je ministar.

Poručio je kako će ministarstvo nastaviti s reformskim koracima od kojih je prvi ustrojstvo javnog zdravstva u skladu s propisima, što do sada nije bio slučaj.

Revizija poslovanja u zdravstvenim ustanovama i sva revizorska izvješća su negativna te idu na Vladu i Skupštinu Kantona 10 na daljnje postupanje.

– Naredni potezi usmjereni su na iznalaženje sredstava za pokriće naslijeđenih dugova. Pošto problemi prevazilaze mogućnosti jednog ministarstva, osnovan je interresorni tim u koji su uključeni: Ministarstvo finansija, Odbor za zdravstvo Skupštine Kantona 10, kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje, Porezna uprava i ustanove javnog zdravstva – naveo je ministar.

Interresorni tim, dodao je, treba da utvrdi dvije ključne polazne veličine u sektoru zdravstva Kantona 10, i to iznos i strukturu ukupnog akumuliranog duga za sve institucije javnog zdravstva, te iznos troškova za funkcioniranje zdravstvenih ustanova na godišnjoj razini.

Kantonalni ministar ističe da za najavljene reforme treba vremena, ali i šire društvene podrške kako bi se došlo do cilja.

– Reforma zdravstva je najsloženija društvena reforma. U pitanju su doslovno životi ljudi i tu nema nikakvog mjesta za politikanstvo i ubiranje političkih poena. Učinit ćemo sve da zdravorazumska rješenja u interesu društva i građana budu postignuta. Svako odlaganje samo će povećati finansijske gubitke – zaključio je Bajić.