Ministar trgovine RS-a tvrdi da nije odgovoran za stečaj “Robnih rezervi”

BiH

robne rezerve

Iako su „Robne rezerve RS-a“ pred stečajem, ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković kaže da se ne osjeća odgovornim.

Ističe da je negativni revizorski izvještaj o radu „Robnih rezervi“ u 2015. godini dostavljen nadležnom tužilaštvu te i on poziva nadležne da ispitaju eventualnu odgvornost svih, pa i njega.

-Smatram da nisam odgovoran – ustvrdio je.

Odluka o stečaju u tom javnom preduzeću se očekuje ovih dana, nakon što je jučer i zvanično zatražen na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci.

Gubitak „Robnih rezervi“ je za devet miliona KM veći od kapitala što znači da je preduzeće prezaduženo, da sa svojom imovinom ne može da pokrije obaveze i da ne može nastaviti s daljim poslovanjem, rekla je na ročištu u Okružnom privrednom sudu predstečajna upravnica ovog preduzeća Dosta Baraković.

Gluhaković je rekao da je Vlada RS-a danas utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama, po hitnom postupku.

Ovaj zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru s ciljem da RS može da intervenira u vanrednim situacijama i u slučaju poremećaja na tržištu kada su u pitanju određena roba i proizvodi.

-Predviđeno je da se svake godine utvrdi plan interventnih nabavki – rekao je ministar trgovine i turizma RS-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci obrazlažući zakon čija primjena bi trebalo da zamijeni dosadašnji rad “Robnih rezervi”.