Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savo mlinić

Ministar tvrdi: Preprodavali su subvencionisane traktore

ministar savo mlinić
FOTO: Fena

Potvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede RS ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima i da je taj iznos oko 70 miliona KM

Iz budžeta RS-a prošle godine je bilo izdvojeno više od 28,1 milion KM na ime subvencija za traktore u poljoprivrednoj proizvodnji, ali po riječima ministra poljoprivrede Save Minića, na terenu bilo zloupotreba odnosno preprodaje tih traktora u FBiH.

– Mislim da jeste bilo zloupotrebe, ali vjerujem da je takvih slučejeva bilo minimalno. Mi smo imali kontrole prlikom kupovine traktora, prilikom registracije, pa imamo redovne i vanredne kontrole na terenu. Teško je to pouzdano reći, ali mislim da je bilo takvih zloupotreba na terenu. Recimo, dođete u kontrolu Šamac kod poljoprivrednika koji je teritorijalno od FBiH udaljen oko tri kilometra. Kaže da mu je traktor na popravci i doveze ga preko noći na uvid kontroli – ilustrovao je Minić.

Dodao je kako je razgovarao na tu temu i sa ministrom poljoprivrede FBiH te da su dogovorili takve kontrole.

– Mislim da smo sada sve uradili da se to ne dešava, jer smo za uslov povećali zemljišni resurs i stavili zabranu otuđenja, pa ne vjerujem da neko želi da rizikuje i kupi od nekoga traktor, a da ne može da ga prevede na svoje ime i da ga ima u svom vlasništvu. Osim toga, sada i na području FBiH imaju budžetski podsticaji za nabavku traktora – objasnio je Minić.

Neizmirene obaveze prema poljoprivrednicima 70 miliona KM

Potvrdio je da Ministarstvo poljoprivrede RS ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima i da je taj iznos oko 70 miliona KM.

– Da, imamo neizmirenih obaveza. Ali, u utorak smo isplatili pet miliona KM, ostalo je još samo za mehanizaciju, traktore i priključke da isplatimo. Očekujem da ćemo i to isplatiti naredne sedmice. Napominjem da smo isplatili oko 110 miliona KM, te da nam je pojava svinjske afričke kuge neplanirano pojela dio sredstava – dodao je Minić i rekao da je ubijeđen da se ova bolest u RS trenutno drži pod kontrolom, te da je ostalo još oko 800.000 KM da se isplati uzgajivačima svinja od planiranih 24 miliona KM.