Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bevanda "optimističan"

Ministarstvo finansija: Prijedlog budžeta dostavljen Vijeću ministara BiH

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine jučer dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je da očekuje da će se ovaj dokument uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH kako bi što prije u proceduru bio upućen i Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžete institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.