Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problemi sa izborom direktora

Ministarstvo obrazovanja KS o OŠ Aneks: Pojedinci ubiru sitne političke poene

Foto: Arhiv
Osnovna škola "Aneks"

Nećemo slati djecu na nastavu do ispunjenja naših zahtjeva, jer smatramo da je to jedini način da se osigura njihovo pravo na kvalitetno obrazovanje i adekvatne uslove za učenje, poručuju roditelji

Osnovna škola Aneks u istoimenom sarajevskom naselju već godinu nema direktora, a problemi u vezi sa izborom podijelili su uposlenike, roditelje, te zaoštrili odnose na relaciji Općina Novi Grad – Ministarstvo obrazovanja i odgoja KS.

Vijeće roditelja ove škole zatražilo je od nadležnog ministarstva da nastavi započetu konkursnu procedure, te uputilo još nekoliko zahtjeva. U suprotnom, kako su naveli, bit će prinuđeni poduzeti radikalnije korake.

-Stoga vas ovim putem obavještavamo da ćemo, ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni do 31. maja, biti primorani da poduzimamo drastične mjere. Naime, nećemo slati djecu na nastavu do ispunjenja naših zahtjeva, jer smatramo da je to jedini način da se osigura njihovo pravo na kvalitetno obrazovanje i adekvatne uslove za učenje. Spremni smo na dijalog i saradnju kako bismo zajedno prevazišli trenutne izazove – navodi se u dopisu Ministarstvu.

Dopis Vijeća roditelja OŠ Aneks

Član Vijeća roditelja Almir Vranešić u razgovoru za Fokus kaže da su se na raspisani konkurs za direktora prijavila dva kandidata, Emina Janjac i Haris Puteš, koji je dobio podršku većine uposlenika škole, roditelja i predstavnika Općine u školskom odboru. Predstavnik Ministarstva podržao je kandidatkinju Janjac.

V.d. direktorici istekao mandat

-Nemamo uvida šta se desilo sa tim konkursom, samo znamo da nije proveden do kraja. Dolazila je inspekcija koja je utvrdila da je bilo nepravilnosti jer neka dokumentacija nije dostavljena u definisanim rokovima, a onda Ministarstvo i Općina prebacuju odgovornost jedni na druge. Bilo je tu raznih opstrukcija od strane svakoga. Emini Janjac je u petak istekao mandat vršiteljice dužnosti direktora i Ministarstvo dovodi ovlašteno lice iz druge škole, što nije u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, kojim je definisano da ta osoba treba biti iz reda nastavnika ili stručnih saradnike naše škole – kaže Vranešić.

Ovoj odluci Ministarstva, prema Vranešićevim riječima, protive se uposlenici škole i roditelji jer se ne radi o osobi iz njihove lokalne zajednice “pa samim time ne poznaje osoblje škole niti učenike”. Vijeće je provelo anketu kojom je, tvrdi naš sagovornik, većina roditelja potvrdila da je za obustavu nastave do rješenja problema.

-Pokušali smo stupiti u kontakt sa Ministarstvom, ali se ni na jedan broj niko ne javlja, niti odgovaraju na e-mailove. Zato smo došli tu gdje jesmo da moramo primjenjivati ovako radikalne mjere – kaže Vranešić, dodajući da su pri izboru kandidata na konkursu roditelji, uposlenici i Općina bili na jednoj, a Ministarstvo na drugoj strani.

Ne misle svi uposlenici i roditelji isto

Međutim, nije sve baš tako crno-bijelo. Uposlenica škole, a ujedno i roditeljka Alma Nedić, govoreći uime dijela svojih kolega i roditelja, optužuje općinskog načelnika Semira Efendića za trenutnu situaciju u kojoj se OŠ Aneks nalazi.

–Naime, Općina je poslala dopis u kojem stoji da daje ovlaštenje da Haris Puteš bude direktor škole i član školskog odbora ispred reda radnika. Tako da je procedura s te strane bila pogrešna. Nadležna inspekcija rada utvrdila je niz radnji zbog kojih je konkurs za izbor direktora pobvrijeđen, te će neko snositi odgovornost – kaže Nedić za Fokus.

Također, navodi da su pojedini uposlenici opstruirali rad škole u pokušaju da “naprave nesposobnom” bivšu v.d. direktoricu i kandidatkinju na konkursu Eminu Janjac, koju je podržalo Ministarstvo.

O napadima je upoznat premijer KS Nihad Uk

-Svaki dan bila je izložena prijetnjama. Ja sam, također, vrijeđana na radnom mjestu od pojedinih kolega. Sve sam prijavila Sindikatu, a oni proslijedili kantonalnom premijeru Nihadu Uku zahtjev za hitnu reakciju. Također, stižu prijetnje na e-mail škole, što je prijavljeno Policijskoj stanici u Švrakinom – kaže Nedić.

Nastavljena međusobna prepucavanja

Nedavno se o situaciji u OŠ Aneks oglasio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Optužio je Ministarstvo obrazovanja KS rekavši da za direktora “vjerovatno žele nekog političkog koji će raditi za njih, a ne za djecu”.

Istovremeno, iz Ministarstva poručuju da “roditelji učenika i radnici OŠ Aneks trebaju biti sigurni da Vlada KS i Ministarstvo neće dopustiti da ova osnovna škola bude tema za ubiranje sitnih populističkih bodova pojedinaca, niti će podržati bilo kakvu politizaciju ove teme”.

Također, podsjećaju da je 9. januara ove godine postupajući inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršio inspekcijski nadzor nad procedurom izbora direktora škole. Utvrđen je, navode iz Ministarstva, niz neregularnosti, poput neovlaštenog otvaranja zatvorenih prijava kandidata, neizdavanja potvrde o prijemu prijava, nepoštivanju rokova i odredaba Pravilnika, a o čemu su izdati i prekršajni nalozi.

Problemi su nastali nakon što je Vlada KS 2. februara 2023. godine odbila dati saglasnosti za imenovanje Omera Begovića za direktora JU OŠ Aneks.

-Omer Begović nije dobio saglasnost na imenovanje iz razloga što nije odredio suspenziju sa radnog mjesta za nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, lice S.A., protiv kojeg se vodio krivični postupak, a istom licu je bio svjedok odbrane u krivičnom postupku, dok je bio direktor OŠ Grbavica I. Napominjemo da je navedeno lice S.A. pravosnažno osuđeno u decembru 2021. godine. O propustima Omera Begovića, kao direktora OŠ Grbavica I, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su utvrdili niz neregularnosti, o čemu su informisali nadležne organe – navode iz Ministarstva.

I dok traju prepucavanja i međusobne optužbe teško je razumjeti ko je u pravu. Jedino što je kristalno jasno jeste da su djeca ta koja ispaštaju.