Modena

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na talijansku vojnu akademiju

osbih oruzane snage bih vojnici fena

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ocjenom „vrlo dobar“

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u danas je raspisalo konkurs za prijem na Akademiju Kopnene vojske Oružanih snaga Republike Italije u Modeni.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ocjenom „vrlo dobar“ i koji na dan 30. septembra 2024. neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine. Na školovanje u toj akademiji kopnene vojske biti će primljen jedan kadet ili kadetkinja, za rod – artiljerija.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika i dobra tjelesna pripremljenost. Detaljni uvjeti natječaja objavljeni su na službenoj web-stranici MOBiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi (shorturl.at/bpDEU) i Postani pripadnik OSBiH (shorturl.at/dy014). Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Odabrani kandidat ili kandidatkinja prvo će biti upućeni na vojnu školu talijanskog jezika, koju će pohađati od aprila do septembra 2023. u Italiji, nakon čega će na vojnoj akademiji u Modeni pohađati trogodišnje školovanje.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.