Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

morbidne prijetnje

Ministarstvo osuđuje prijetnje svog službenika novinarki Žurnala, policija pokrenula istragu

Adnan Cakalovic

Policija je zaprimila prijavu za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i o tome je upoznala dežurnog tužioca Tužilaštva KS i postupa po navedenoj prijavi u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja ovog krivičnog djela, kazali su za Fokus iz MUP-a KS

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Policija Kantona Sarajevo postupa po prijavi novinarke Žurnala Zinaide Đelilović za ugrožavanje sigurnosti protiv uposlenika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Adnana Čakalovića, potvrđeno je Fokusu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Za sada nije poznato hoće li Čakalović koji je izrekao verbalne morbidne prijetnje novinarki Žurnala, eventualno biti priveden i kakve ga konkretno sankcije očekuju, jer kako je za Fokus kazao Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS u ovom trenutku iz MUP-a ne mogu precizirati koje radnje poduzimaju.

NIZ UVREDA I PRIJETNJI

– Policija je zaprimila prijavu za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. O tome je upoznala dežurnog tužioca Tužilaštva KS i postupa po navedenoj prijavi u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja ovog krivičnog djela. To je ono što mogu u ovom momentu reći, ne mogu reći tačno reći koje radnje poduzimamo – kazao je Hadžiabdić za Fokus.

Podsjećamo, novinarka Žurnala Zinaida Đelilović proteklih dana je za potrebe realizacije teksta o problemima uposlenika izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac kontaktirala Čakalovića koji je inače jedan od tri člana Komisije za konkursnu procedure u tom centru.

No, Čakalović je prije dva dana novinarki poručio da ne “čačka” ovu temu i pri tome je izgovorio niz uvreda i prijetnji, a nakon što mu je kolegica Đelilović kazala da se razgovor snima i da će protiv njega biti podnesena prijava, ovaj državni službenik je pokazao još veću bahatost, bestidnost i beskrupuloznost koja je nakon objave o tome zapanjila bh. javnost.

– Zaboli me k… šta će biti objavljeno”. “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”. Ja sam se tebi fino predstavio, da te sutra tražim po Sarajevu, ako si ovdje naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja” – samo je dio vokabulara koji je Čakalović koristio prilikom razgovora s Đelilović, a nakon toga uputio joj je još 20 telefonskih poziva na koje ona nije odgovorila.

U izjavi za Fokus Zinaida Đelilović kaže da se u skoro dvodecenijskoj karijeri novinarke nije susrela s ovakvim nepristojnim, naročito za državnog službenika, nedoličnim ponašanjem.

– Nikada mi se se nije desilo da se neko ovako ophodio prema meni, tako da sam još uvijek pod dojmom svega toga. Posebno je začuđujuće i nevjerovatno da se ovakvim rječnikom služi jedan državni službenik, a još veći apsurd je da je uposlenik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i da se tako ponaša. A, samo sam ga pozvala da kao član Komisije prokomentira to zbog čega status dugogodišnjih uposlenika Centra „Salakovac“ nije riješen. On se čak nije ni javio na moj poziv, nego je poziv uzvratio i kada sam se predstavila i rekla šta me zanima počeo je s uvredama i prijetnjama. Nadam se da će iz prijave koju sam podnijela policiji i Udruženju „BH. novinari“ proizaći i zakonske sankcije da se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali – kaže Đelilović.

Komentar na nedolično ponašanje Adnana Čakalovića kao i informacije o tome šta će poduzeti u ovom slučaju zatražili smo i od ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića. Iz njegovog kabineta dobili smo odgovor u kojem najavljuju poduzimanje određenih mjera, te su osudili Čakalovićevo ponašanje.

Miloš Lučić

ČEKA SE REAKCIJA

– Sa žaljenjem smo primili informaciju o nedoličnom ponašanju uposlenika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice prema novinarki Žurnala. U potpunosti podržavamo rad novinara jer oni su svojevrsni glas javnosti i svih građana BiH, koji u ovim teškim vremenima obavljaju svoj posao najbolje što mogu. Ministarstvo će u najskorije vrijeme u skladu sa zakonskim okvirima pokrenuti odgovarajuće mjere protiv navedenog lica, jer je njegovo ponašanje neprihvatljivo i najoštrije ga osuđujemo – odgovorili su Fokusu iz kabineta ministra Lučića.

U iščekivanju reakcije Ministarstva u kojem je zaposlen Čakalović, provjerili smo u Agenciji za državnu službu BiH kakav je njihov stav o ovakvom ponašanju jednog državnog službenika, kakav se epilog može očekivati ukoliko pred Agencijom bude pokrenut disciplinski postupak protiv Čakalovića, te ko bi taj postupak trebao pokrenuti.

Neven Akšamija, direktor Agencije, za Fokus kaže da nije upoznat s detaljima ovog slučaja, ali ističe da je svako neprimjereno ponašanje za osudu.

– Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka može podnijeti bilo ko od nosilaca funkcija u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Moje mišljenje je da bi u ovom slučaju trebao reagirati ministar i odmah uputiti zahtjev prema Agenciji, nakon čega mi formiramo komisiju i idemo dalje s postupkom. Smatram da je svako neprimjereno ponašanje za osudu, a ukoliko postupak bude pokrenut komisija će utvrditi i kvalifikaciju djela i eventualnu kaznu – kaže Akšamija.

Inače, u BiH su brojni i verbalni i fizički napadi na novinare, a rijetki su slučajevi koji su doživjeli sudski epilog i u kojima su oni koji su prijetili novinarima i napadali ih bili sankcionisani. Vjerovatno je to i doprinijelo tome da iz godine u godinu raste broj napada na novinare i da aktuelna pravosudna politika u odnosu na ovakve prijave u stvari ohrabruje sve one koji silom i zastrašivanjem žele zaustaviti novinare u njihovom radu.

Hoće li se ime Adnana Čakalovića naći na listi onih koji su bez ikakvih posljedica i sankcija prijetili i vrijeđali ili će se nadležni pozabaviti detaljnije s ovim slučajem u smislu da se uvjere namjerava li ovaj državni službenik i provesti svoje prijetnje u djelo, te ga sankcionirati za ona već učinjena trebali bi saznati vrlo brzo.