Ministarstvo pravde RS-a i “Account” u borbi protiv korupcije

accaunt – vlada rs

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, direktor projekta Centar za razvoj medija i analize Eldin Karić i Dženana Alađuz, direktorica Udruženja “Infohaus” potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde i Antikorupcijske mreže u BiH – “Akaunt“ (Account).

Dokument predstavlja osnovu za saradnju u antikorupcionim aktivnostima potpisnika, kroz zajedničku realizaciju određenih mjera i aktivnosti iz Akcionog plana za provođenje Strategije borbe protiv korupcije u RS-u.

-Borba protiv korupcije je obaveza i opredjeljenje Vlade i Ministarstva pravde RS-a. U tom smislu dragocjena je i saradnja s nevladinim sektorom, izjavio je Anton Kasipović.

Memorandum se precizira saradnja Ministarstva pravde RS-a s predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju.

-Ovo je veoma značajan dokument i veliki korak u borbi protiv korupcije, posebno jer se prvi put definira saradnja naše mreže s institucijama u RS-u, istakao je direktor projekta Centar za razvoj medija i analize Eldin Karić.

Posebna pažnja bit će posvećena obuci za izradu planova integriteta predstavnika svih institucija u javnom sektoru kao i jedinica lokalne samouprave u RS-u, saopćeno je iz Ministarstva pravde RS-a.

Saradnja tog ministarstva i Antokrupcijske mreže u BiH -“Akaunt“ realizirat će se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID).