Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo sigurnosti BiH promovisalo Strategiju u oblasti migracija i azila

BiH

dragan mektic

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je danas u Sarajevu promociju Strategije u oblasti migracija i azila i predstavilo Akcijski plan za period od 2016. do 2020. godine, kojim se definira politika u oblasti migracija i azila po najvišim međunarodnim i evropskim standardima.

Ovi dokumenti plod zajedničkog rada svih institucija u BiH koje se bave pitanjima migracije i azila, a podršku su pružile i vlade Švicarske i Lihtenštajna u okviru Partnerstva u migracijama sa BiH i kroz projekat “Podrška sistemu upravljanja migracijama i azilom”, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zahvalio se tom vladama ovih država te Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), koja je pružila tehničku podršku provođenju projekta.

“Sve što radimo u oblasti migracija i azila nastojimo uskladiti sa standardima Evropske unije i imamo jasnu ambiciju da aktivno učestvujemo u definisanju i razvoju imigracionog i azilantskog sistema na regionalnom nivou”, kazao je Mektić.

Direktor za saradnju u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Joseph Guntern je naglasio da provedba strategije u oblasti migracija i azila u praksi znači uspostavu kvalitetnih kapaciteta u nadležnim institucijama.

“Profesionalce treba pripremiti za moderan sistem upravljanja i staviti na raspolaganje tehničke kapacitete za ažurnu obradu i razmjenu informacija prema međunarodnim standardima. Ministarstvo sigurnosti, uz podršku IOM-a, povećalo je učinak u oblasti upravljanja migracijama i pruža usluge prilagođene potrebama migranata. Švicarska je vrlo zadovoljna rezultatima ovog zajedničkog projekta”, naglasio je Guntern.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Gianluca Rocco je istakao da ono što je Ministarstvo sigurnosti postiglo s ovim projektom u osiguravanju razvoja i provođenja Strategije i Akcionog plana za migracije je jedan od najboljih primjera u regiji Zapadnog Balkana.

“Saradnja između domaćih institucija, IOM-a i vlada Švicarske i Lihtenštajna već stvara odlične rezultate i pružat će i dalje podršku BiH na putu ka integraciji u EU”, kazao je Rocco.