BiH

neodgovorni pojedinci

Ministarstvo traži da Inspektorat RS istraži upotrebu hemikalija na rijeci Ukrini

13/07/2020

„Vode RS“ su, kako se navodi u saopćenju iz resornog ministarstva, već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije je osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Zatražili su od entitetskog Inspektorata da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

“Vode RS” su, kako se navodi u saopćenju iz resornog ministarstva, već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

– Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu ‘cvjetanja rijeke’, odnosno ‘ukrinskom vodenom cvijetu’, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira – podsjeća se u saopćenju.

Neshvatljivo je, dodaju, i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka.

Zahtjev za istragom uslijedio je nakon što je jučer bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić objavio snimku kako skače u rijeku u kojoj se vidi pjena…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.