Reakcije

Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Turković nije potpisala sporazum sa Lavrovom

Russian Foreign Minister Lavrov visits Bosnia and Herzegovina
BOSNIA AND HERZEGOVINA - DECEMBER 15, 2020: Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov (L) and Minister of Foreign Affairs of Bosnia and Herzegovina Bisera Turkovic during a meeting. Russian Foreign Ministry Press Office/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Konačna odluka u vezi sa tim zahtjevom Ruske Federacije je na Predsjedništvu BiH, što je procedura koju bi gospodin Arnaut trebao poznavati, stoji u saopćenju

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut za TVSA kazao je kako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na sastanku u Rusiji sa Sergejom Lavrovom potpisala sporazum o otvaranju ruskog kulturnog centra u BiH, nakon čega je stigla reakcija iz Ministartstva vanjskih poslova BiH.

– Zastupnik u Parlamentu BiH, trenutno iz Naše stranke Damir Arnaut iznio je u javnosti niz netačnih informacija koje u trenutnim okolnostima mogu nanijeti štetu međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine zbog čega je neophodno reagirati.

Arnaut je javno, u televizijskoj emisiji TVSA, izjavio da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, „u Moskvi potpisala otvaranje ruskog kulturnog centra u BiH“ iznoseći i niz drugih paušalnih tvrdnji u vezi sa diplomatskim predstavljanjem.
Obavještavamo javnost da se radi o očito namjerno plasiranim dezinformacijama.

Ministrica Turković nije potpisala nikakav sporazum sa Sergejem Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije pa ni sporazum o otvaranju ruskog kulturnog centra u BiH. Konačna odluka u vezi sa tim zahtjevom Ruske Federacije je na Predsjedništvu BiH, što je procedura koju bi gospodin Arnaut trebao poznavati.
Nije se ni, kako Arnaut tvrdi, ministrica Turković sa Lavrovim sastala u Moskvi, već u Sočiju, stoji u saopćenju MVP BiH.