BiH

Godišnje koštaju 7.7 miliona KM

Ministarstvo za pitanja boraca FBiH zapošljava 245 ljudi: “Sudaraju se, niko ne zna šta rade”

06/02/2020

Od 245 zaposlenih njih 60 iz reda hrvatskog naroda, 185 osoba iz reda bošnjačkog naroda, te da je jedan uposlenik iz reda Ostalih

U Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zaposleno je čak 245 osoba. Na godišnjem nivou za plate, naknade i doprinose uposlenika ovog ministarstva iz federalnog budžeta bude isplaćeno oko 7,7 miliona maraka. Ovi podaci potvrđeni su u odgovoru Salke Bukvarevića, resornog federalnog ministra na pitanje državnog poslanika Saše Magazinovića (SDP).

Javna preduzeća i agencije

Primjer ovog ministarstva samo je jedan od brojnih koji dokazuju da će birokratski aparat u BiH još zadugo biti najglomazniji u Evropi, ako ne i u čitavom svijetu.  Naime, poznato je da se iz državnog budžeta godišnje više od 960 miliona izdvaja za finansiranje 75 institucija na nivou BiH u kojima je oko 23.000 zaposlenih na čije samo plate i naknade godišnje iz budžeta bude isplaćeno više od 500 miliona maraka.

Uskoro bi trebalo biti poznato koliko je bilo ukupno zaposlenih na kraju prošle godine u svim institucijama, agencijama, javnim preduzećima, te direkcijama koje se finansiraju iz federalnog budžeta, ali i kakav je njihov nacionalni sastav, te koliko su para potrošili.

Bukvarević: Za uposlenike ministarstva godišnje 7,7 miliona KM

Naime, Magazinović je sva ta pitanja uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, a kako je ovaj poslanik kazao za Fokus odgovor pristigao iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata samo je jedan od brojnih koje tek očekuje.

– Važno je kada pristignu svi odgovori da vidimo gdje imamo viška ljudi i koje su to institucije gdje se oni bukvalno „sudaraju“ i niko ne zna šta rade i zbog čega u nekim institucijama s druge strane nedostaje ljudstva kao što na državnom nivou imamo  primjer Granične policije BiH, gdje fali ljudstva, ali se ništa ne poduzima – ističe Magazinović.

Magazinović: Utvrditi stanje

Zapošljavanja po nacionalnom ključu

On naglašava i da do sada pristigli odgovori  na pitanja o nacionalnom sastavu zaposlenih pokazuju istu praksu na čitavom području BiH.

– Siguran sam, a i to prvi odgovori i pokazuju, da će se dokazati da one osobe koje dolaze iz, matematički govoreći, manjih etničkih grupa za određeno područje su jednako diskriminirani u svim dijelovima BiH. To pokazuje da oni koji čine većinu u određenom području, bez obzira koliko im smetalo što su pripadnici njihovog naroda u nekom drugom području obespravljeni, ni oni ne pokazuju senzibilitet prema onima koji su u manjem broju. Vjerujem da će se na koncu kada dobijem sve odgovore pokazati i to da je ogroman broj pozicija u našem birokratskom aparatu koje se raspoređuju po nacionalnom ključu iako zakon apsolutno za te pozicije to ne predviđa – kaže on, dodajući da je svakako važan i podatak o izdacima za administraciju.

Borci ARBiH i HVO-a : O njima „brine“ 245 uposlenika Ministarstva

Inače, u odgovoru Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u koji je Fokus imao uvid navodi se da je od 245 zaposlenih njih 60 iz reda hrvatskog naroda, 185 osoba iz reda bošnjačkog naroda, te da je jedan uposlenik iz reda Ostalih. No, kako je navedeno u tom dokumentu zapošljavanja u ovo najbrojnije ministarstvo u FBiH bit će još.

Nove pozicije 

– Iz razloga odlaska zaposlenika u penziju, odlaska uposlenika na radno mjesto u drugim institucijama, ima potrebe za povećanjem odnosno popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta. Ovo ministarstvo popunu radnih mjesta ne vrši po nacionalnom ključu – navedeno je u odgovoru.

Faksimil pitanja koje je Magazinović uputio premijeru Novaliću

Faksimil Bukvarevićevog odgovora o broju zaposlenih i izdacima

Pitanje o tome kako komentira to što je skoro 250 zaposlenih u ministarstvu koje brine o borcima i potrošnju miliona maraka godišnje na službenike, uputili smo i Sabahudinu Ramiću, predsjedniku Saveza boraca FBiH.

No, on nam je kazao da iz zdravstvenih razloga trenutno nije u mogućnosti odgovoriti na naša pitanja.

Komentari

Autor: S. D. (Fokus.ba)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.