Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Grbavica 1"

Ministarstvo zatražilo hitni inspekcijski nadzor u školi u kojoj radi osuđeni pedofil

Naida Hota-Muminović (4)

Slučaj povratka nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, osuđenog pedofila, na radno mjesto u OŠ “Grbavica 1” podigao je javnost na noge

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zatražilo je hitan inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi Grbavica 1 zbog toga što se u nju vratio nastavnik koji je pravosnažno osuđen za pedofiliju.

Iz Ministarstva su pojasnili da je nadzor zatražen kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa slučajem u ovoj sarajevskoj školi, javlja N1.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u Osnovnoj školi Grbavica 1. Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imat ćemo više informacija za javnost”, kratko su naveli iz Ministarstva.

Podsjetimo da se ranije o ovom slučaju oglasila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović koja je najavila razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

“Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, rekla je Hota-Muminović.

Kada je riječ o Kantonalnom zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju moglo bi se reći da članovi 7, 8 i 10 pojašnjavaju konkretno šta je trebalo biti urađeno u slučaju nastavnika iz OŠ “Grbavica 1”. Ti članovi glase:

(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

(10) Ministarstvo vodi registar lica iz st. (7) i (8) ovog člana.

Podsjetimo, slučaj povratka nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, osuđenog pedofila, na radno mjesto u OŠ “Grbavica 1” podigao je javnost na noge.

Alihodžić je osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji.

Prvostepeno je proglašen krivim 2018. godine nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ “Grbavica 1” i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Međutim, nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS mu nije izreklo nikakve mjere zabrane što znači da je nesmetano mogao raditi kao nastavnik dok je čekao pravosnažnu presudu. Ipak ni pravosnažna presuda iz novembra prošle godine nije mnogo promijenila jer je Alihodžić tu svoju kaznu od godinu zatvora i godinu mjera zabrane da radi kao nastavnik, mogao platiti i ostati na slobodi te se samim time i vratiti na posao jer ga u tome zakon nije spriječio.

To je sve izazvalo revolt i strah roditelja čija djeca pohađaju OŠ “Grbavica 1” zato što mu je sud izdao rješenje o nevođenju krivičnog postupka pa samim time bez ikakvih prepreka može obavljati svoj raniji posao. Sve više strahuju svoju djecu pustiti na nastavu, a zbog straha, nekoliko učenica VI razreda ove škole 16. novembra nisu prisustvovale času fizičkog vaspitanja, potvrdio je za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Vijeća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno riješi.