Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srce za djecu oboljelu od raka

Ministarstvo zdravstva KS nastavit će podržavati rad Roditeljske kuće u Sarajevu

softic_udruzenje_srce_za_djecu

Ministrica Sofić je sa predstavnicima Udruženja razgovarala i o novim inicijativama, poput subvencioniranja perika za djecu oboljelu od nekog oblika maligniteta ili sa alopecijom

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila je danas predstavnike Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Teme razgovora bile su aktivnosti Udruženja i saradnja sa resornim ministarstvom.

Tom prilikom, direktor Udruženja i roditelj dječaka koji se liječio od raka Fikret Kubat zahvalio je na podršci koju su pružile Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva za održivi rad Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji.

Softić je navela da je iz Budžeta Ministarstva zdravstva ove godine za rad Roditeljske kuće izdvojeno 75.000 KM te da će ta podrška biti pružana i ubuduće, jer je to jedan od najhumanijih projekata u BiH.

Ministrica Sofić je sa predstavnicima Udruženja razgovarala i o novim inicijativama, poput subvencioniranja perika za djecu oboljelu od nekog oblika maligniteta ili sa alopecijom. Naglasila je kako je neophodno izraditi pravno-ekonomski okvir putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS radi sufinansiranja troškova nabavke medicinskih perika za oboljele mališane.

– Mnogo nam znači pomoć Vlade i Ministarstva da bi kuća funkcionisala u potpunosti, da bi sve usluge koje su potrebne pružali kvalitetno našoj dječici i roditeljima. Jer, Roditeljska kuća je drugi dom za djecu i njihove roditelje, a često i braću, sestre, bake, nene i deke. Znači svi su tu i mi želimo, pružajući im dom, nadomjestiti ono što su trenutno izgubili zato što moraju biti u bolnici. Zato je važnost Roditeljske kuće ogromna, kako za djecu, roditelje, medicinsko osoblje tako i za cijelu društvenu zajednicu – naveo je Kubat.

Po njegovim riječima, Roditeljska kuća funkcioniše već četiri godine i u tom periodu u njoj je boravilo više od 200 djece sa svojim roditeljima i bližim srodnicima, saopćeno je iz Press službe KS.