Prevencija

Ministarstvo zdravstva KS poziva žene na pregled dojki

ks pregled3

Skrining mamografijom je preventivni pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke

Svjesni činjenice da je prevencija važna mjera savremene medicine Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je nakon mnogo godina iznašlo sredstva za finansiranje skriniga dojke.

Skrining je započeo 2. septembra te se pozivaju žene starosne dobi od 40 do 55 godine da se jave u Zavod za zaštitu žena i materinstva KS na pregled.

– Nakon 15 godina prvi put se u našem Kantonu sprovodi skrining raka dojke, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. Cilj nam je usmjeriti se na preventivne programe najčešćih malignih i hroničnih bolesti – istakla je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Skrining mamografijom je preventivni pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke.

Specijalista radiologije koja radi u Zavodu za zaštitu žena i materinstva Suzana Dilić kaže da konačno raspolažu sa digitalnim mamografom sa značajno poboljšanom analizom.

Istakla je da je za dojke mlađih žena važna dijagnostička metoda ultrazvuk, a kod žena starije dobi nazobilazna je skrining metoda mamografija, saopćeno je iz Press službe KS.