"Crno na bijelo"

Ministarstvo Zore Dujmović odbilo podržati žensku košarkašku reprezentaciju koja je ispisala historiju?!

kosarksice

Odluku o tome objavilo je početkom ovog mjeseca samo ministarstvo, te je priložilo spisak kolektiva ili pojedinaca koji nisu dobili novčane podrške zbog “neispravne prijave”

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine koja se jučer plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj i Španiji, te je time izvojevala historijski rezultat za bh. sport u cjelini, u proteklom periodu nije dobila novčanu podršku od Federalnog ministarstva kulture i sporta na čijem čelu je HDZ-ova ministrica Zora Dujmović.

Piše: A. DUČIĆ

Odluku o tome objavilo je početkom ovog mjeseca samo ministarstvo, te je priložilo spisak kolektiva ili pojedinaca koji nisu dobili novčane podrške zbog “neispravne prijave”.

U tabeli na broju 437 navedeno je da Košarkaški savez BiH nije dobio 30.000 KM (ukupna vrijednost projekta 217.402 KM) novčane podrške za učešće na Evropskom prvenstvu za žene (Španija – Francuska).

Kao obrazloženje je navedeno: Obavezna dokumentacija je pogrešno numerisana (numerisane sve stranice u dokumentima).

Ministarstvo je ovom prilikom odbilo čak 618 projekata. Tako sredstva nije dobila ni mlada i talentirana plivačica Lana Pudar, koja se plasirala na Olimpijskim igrama u Tokiju i to iz istih razloga kao i ženska košarkaška reprezentacija. Također, ni bicklistkinja Lejla Tanović iz sličnih razloga nije dobila novčanu podršku.

Inače, ženska košarkaška reprezentacija BiH plasirala se u među osam najboljih selekcija u Evropi, pobijedivši u osmini finala Hrvatsku.

U međuvremenu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, uime Vlade Federacije BiH i svoje lično, ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH uputio čestitku za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Tako je, praktično Novalić, čestitao ženskoj košarkaškoj reprezentaciji i u ime Dujmovićevog ministarstva koje je odbilo ovaj sportski kolektiv.