BiH

Ministarstvu inostranih poslova BiH nije bio najavljen dolazak delegacije Južne Osetije

10/01/2018

Povodom diplomatske note koju je Gruzija uputila Bosni i Hercegovini, a koja se odnosi na dolazak u Bosnu i Hercegovine delegacije Južne Osetije sa gospodinom Anatolijem Bibilovim na čelu, Ministarstvo inostranih poslova BiH izražava stav da Bosna i Hercegovina i Gruzija imaju dobre i prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Kako se navodi u saopćenju, s obzirom da je problem samoproglašenja nezavisnosti gruzijske pokrajine Južne Osetije otvoreno pitanje za koje se nadamo da će dvije strane naći rješenje, Bosna i Hercegovina zauzima stav nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država i izražava nadu da će problemi biti riješeni mirnim putem i posredstvom dijaloga strana koje imaju suprotstavljena gledišta.

– Ministarstvu inostranih poslova BiH nije bio službeno najavljen dolazak delegacije na čelu sa gospodinom Anatolijem Bibilovim, niti je na bilo koji način bilo obaviješteno ili uključeno u dolazak i boravak navedene delegacije. Odgovor na notu Gruzije će biti pripremljen u skladu sa prethodno navedenim navodima i u skladu sa pozitivnom diplomatskom praksom očuvanja prijateljskih bilateralnih odnosa dvije zemlje – saopćeno je iz MVP-a.

Za sutra u 16 sati je u Banja Luci najavljena konferencija za medije na kojoj će ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak govoriti o ovoj temi, kao i o sastanku sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom koji će se održati sutra u Budimpešti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.