Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suprotno očekivanjima u RS-u

Ministri EU će podržati nastavak mandata EUFOR-a u BiH

Foto EUFOR 2 (1)

Vijeće za vanjske poslove trebalo bi ponovo potvrditi spremnost EU da nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije kojeg čine ministri vanjskih poslova država članica uz prisustvo visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borella na sjednici najavljenoj za ponedjeljak, kako saznaje Fokus, trebalo bi usvojiti i zaključke o Bosni i Hercegovini odnosno o nastavku operacije EUFOR Althea.

Piše: A. DUČIĆ

U predloženim zaključcima, Vijeće za vanjske poslove trebalo bi ponovo potvrditi spremnost EU da nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okružje pod obnovljenim odobrenjem UN-a.

Ostaje da se vidi pak da li će pojedini ministri vanjskih poslova tokom rasprave osporiti mandat EUFOR-a u BiH odnosno insistirati da on više ne bude produžen. Inače, vojska Austrije u Bosni i Hercegovini čini najveći kontingent međunarodnih mirovnih snaga EUFOR Althea, na čijem je čelu već niz godina.

Naime, odlazak međunarodnih vojnih snaga zagovaraju zvaničnici iz Republike Srpske okupljeni oko člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Tako je u martu ove godine Narodna skupština RS zatražila odlazak pripadnika EUFOR-a iz BiH čiji kontigent broji 600 vojnika iz 19 zemalja.

Sam Dodik koji je u poslednjim danima u kontekstu zapaljive retorike prevazišao sam sebe, naprasno se prekjučer sastao sa komandantom EUFOR-a Alexandrom Platzerom.

Ovaj sastanak je uslijedio nakon održane press konferencije na kojoj je lider SNSD-a, između ostalog kazao, kako očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS, te da će slučaju vojne interevencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane.

U vezi s ovom izjavom su se oglasili iz Vijeća za demokratizaciju politike (DPC) podsjećajući da snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, uz podršku NATO-a, imaju mandat dodijeljen kroz Dejtonski mirovni sporazum da osiguraju sigurno okruženje širom BiH.

Naglasili su da je od velike važnosti da snage EUFOR-a u BiH dobiju pojačanje NATO-a i drugih zemalja članica EU bez odlaganja kako bi se naglasilo da će teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i sigurnost svih njenih građana biti zaštićena.

Inače, Vijeće sigurnosti UN-a odlučuje o mandatu EUFOR-u, a produžilo ga je u novembru prošle godine.

Charles Fries, zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize u oktobru je izjavio kako se nada obnavljanju mandata

Za njegovo produženje potrebna je rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), u kojem Rusija kao stalna članica, ima mogućnost veta, odnosno blokade bilo koje odluke.

Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako će ovaj blok učiniti sve da što je potrebno da se osigura produženje mandata EUFOR.

– Tražićemo sve potrebne sporazume i dogovore da se misija produži – naveo je Sattler.