Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problem „Sejdić-Finci“

Ministri Vijeća Evrope donijeli zaključke o BiH: Mijenjajte diskriminatorski izborni sistem!

Komitet ministara VE

Politički lideri još uvijek nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u Ustav BiH, navodi Komitet ministara

Komitet ministara Vijeća Evrope danas je donio zaključke o BiH u vezi sa sprovođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava, konkretno u vezi sa provođenjem presude „Sejdić-Finci“.

Piše: A. DUČIĆ

Kako je navedeno, Komitet je ponovio zabrinutost da vlasti i politički lideri Bosne i Hercegovine još uvijek nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u Ustav Bosne i Hercegovine, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta ministara.

Podsjećaju da zadržavanje sadašnjeg diskriminatornog izbornog sistema predstavlja očitu povredu zahtjeva Evropske konvencije o ljudskim pravima i očitu povredu bezuvjetne obaveze Bosne i Hercegovine prema članu 46. Konvencije, a time i njenih obaveza kao država članica Vijeća Evrope.

„Primjećujemo zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 28. aprila 2020. o uspostavljanju ad hoc političke radne grupe na visokom nivou kojim je zaduženo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da, između ostalog, pripremi akcijski plan za proces izvršenja nakon čega je politički sporazum postignut između bošnjačkih i hrvatskih političkih lidera 17. juna 2020. o započinjanju pregovora o provedbi sadašnjih presuda i dogovaranju nacrta ustavnih i zakonodavnih amandmana u roku od šest mjeseci s ciljem osiguranja njihovog usvajanja u Parlamentu do kraja 2021. Komitet ministara poziva vlasti da brzo pruže daljnje detaljne informacije o praćenju gore spomenutog razvoja događaja, kao i kalendar za provedbu predviđenih aktivnosti“, kaže se u jednom od zaključaka.

Nadalje, ističu da se sa zanimanjem prati Trust Fund za ljudska prava čiji je cilj olakšavanje procesa reformi, te s tim u vezi se ponovo ohrabruju vlasti da ojačaju svoju saradnju s Vijećem Evrope, Sekretarijatom i Venecijanskom komisijom s ciljem osiguranja usvajanja neophodne ustavne i druge reforme na vrijeme prije izbora 2022. Ponovno se pozivaju vlasti da iskoriste svu stručnost koja je na raspolaganju u Vijeću Europe kako bi brzo pronašli konsenzus po pitanju diskriminacije u izbornom sistemu.

„Ističući važnost iskorištavanja zamaha kako bi se osiguralo da se brzo poduzmu potrebni koraci za usvajanje potrebnih amandmana prije kraja 2021. godine, dogovorilo smo se da ćemo nastaviti s ispitivanjem ovih slučajeva najkasnije na sastanku u martu 2021.“, kažu iz Vijeća Evrope.