Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica Dujmović narodnim novcem finansira “go-go” plesačice u Kupresu

BiH

go go dujmovic

Dvadeset dvije institucije i udruženja u zajedničkom protestnom pismu protiv odluke Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, između ostalog, zatražili su od Vlade FBiH hitno poništenje odluke ministrice Zore Dujmović i njenu hitnu ostavku zbog, kako su naveli, “kršenja zakona, samovolje i anti-evropske politike”, ali još uvijek nema reakcija od premijera Fadila Novalića, piše novinska agencija Patria.

Podsjećamo, HDZ-ova ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović napravila je niz krivičnih djela prilikom raspodjele više od dva miliona KM iz ovog ministarstva, namijenjenih za finansiranje kulturnih manifestacija značajnih za FBiH u 2015. godini te podržavanje obnove kulturno-graditeljskog naslijeđa FBiH.

Od 100 projekata kulture koji su ocijenjeni kao značajni za FBiH, čak 43 su odobrena Hrvatima, a 21 Bošnjacima.

Prilikom raspodjele novca Dujmović nije napravila samo nacionalnu neravnotežu, već je, upozoravaju pravni stručnjaci koji su za Patriju analizirali tokove novca iz ovog ministarstva, napravila niz očiglednih prekršaja zakona. Nije ispoštovan kriterij ustanovljen u ovom ministarstvu, niti su ispoštovane odluke, a što je jasno vidljivo čitanjem stranice ministarstva.

Prekršaj je napravljen i po drugim osnovama. Dvije organizacije dobile su novac za jedan te isti projekat. Riječ je o “Danima kosidbe” na Kupresu. Za ovu manifestaciju jedna organizacija dobila je 12.000, a druga 10.000 KM.

Jednostavnom pretragom na YouTube kanalu može se utvrditi šta je Dujmović finansirala, a neki snimci su parada kiča i neukusa, pa je ministrica mogla novce dati i “različitim koridama.”

S obzirom na eksplicitnost sadržaja Patria objavljuje samo jedan u nizu snimaka s Kosidbe na Kupresu i podsjeća da je zbog ovakvih i sličnih “događaja” umanjen ili ukinut novac za Sarajevo film festival, MESS, JAZZ FESTIVAL, ARS AEVI zbog kojih u BiH dolaze svjetski priznati umjetnici, gosti, mediji i na taj način Sarajevo stavljaju na svjetsku scenu. No, ministrici Dujmović očito je to zasmetalo.