Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GOVORNICA JE POSLALA MAIL

Ministrica Gudeljević nije govorila na Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije

gudeljevic

Prema informacijama Žurnala, iz Ženeve su nekoliko puta uzaludno pokušavali da uspostave video komunikaciju sa ministricom, no odgovora nije bilo

Uzalud su zainteresovani ili uporni čekali obraćanje predstavnika Bosne i Hercegovine na zasjedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) održane 18. i 19. maja. Predstavnika naše zemlje koji je kao i ostali učesnici trebao video linkom predstaviti stav i iskustva BiH u borbi protiv korona virusa nismo ugledali. U popodnevnim satima 19. maja dostavljeno je saopštenje za javnost Ministarstva civilnih poslova BiH o održanoj Skupštini i ulozi HDZ-ove ministrice Ankice Gudeljević.

„Šef delegacije Bosne i Hercegovine na 73. zasjedanju Skupštine bila je ministrica Gudeljević koja se obratila delegatima izjavom u kojoj je naglasila da su zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini koordinirano realizirale aktivnosti nadzora koje su odgovor na novonastale prilike u vezi sa pandemijom“, doslovno piše u saopštenju.

Da li se na osnovu ovog saopštenja može zaključiti da je ministrica govorila putem video veze? Naravno da bi. U prilog svemu priložena je i fotografija ministrice sa sve pogledom u laptop.

Žurnal je još jednom pregledao snimak zasjedanja. Smjenjivali su se govornici i diskutanti, od predsjednika Kine i Francuske, preko njemačke kancelarke pa sve do predstavnika i državica sa nekoliko desetina hiljada stanovnika, no ministrice Gudeljević kao ni pomena Bosne i Hercegovine nije bilo. Ministarstvu je Žurnal uputio dopis sa pitanjem kada se tačno ministrica „obratila delegatima“?

“Ministrica Gudeljević kao šef delegacije BiH, a prema propozicijama Skupštine SZO prijavila se kao govornik i poslala govor/izjavu. Ministrica Gudeljević je dobila 91. mjesto i termin: 12.00-15.00. Predviđeni datum izlaganja je bio 18.5.2020. godine. Učesnici su mogli poslati govore/izjave u pisanoj formi, snimiti video ili izravno prezentirati prethodno poslani govor/izjavu. Sve navedene forme su, prema propozicijama, tretirane kao „obraćanje.“, objašnjenje je iz ministarstva civilnih poslova.

Tu se nameću nova pitanja. Da li je, za razliku od Žurnala, ministrici Gudeljević praćenje višesatne sjednice i čekanje na red za obraćanje o trenutno najvažnijem svjetskom problem, korona virusu, bilo dosadno i prezamorno ili je pak problem bio druge prirode? Prema informacijama Žurnala, iz Ženeve su nekoliko puta uzaludno pokušavali da uspostave video komunikaciju sa ministricom, no odgovora nije bilo.

“Govornici koji su imali internet probleme u komunikaciji sa moderatorom su tijekom Skupštine obaviješteni da će njihove prethodno dostavljeni govori/izjave biti i objavljeni i u pisanoj formi sastavni dio svih izjava/govora”, objašnjavaju iz ministarstva.

Toliko o milionima potrošenim za “informatičko opremanje institucija” kako to u BiH nazivaju u silnim tenderima. Tehnički problem se istina može dogoditi, ali nema potrebe za obmanama tipa “ministrica Gudeljević koja se obratila delegatima izjavom”, a potom tumačenja da su i pisane forme “tretirane kao obraćanje“.

A view of the audio-visual operations booth during the closing session of the 73rd World Health Assembly — 19 May 2020
Closing of the 73rd World Health Assembly

Mogli bi naravno komentarisati i navode HDZ-ove ministrice “da su zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini koordinirano realizirale aktivnosti nadzora”, no ne mora i WHO znati da te aktivnosti nisu bile korodinirane, pogotovo u državi koja nema državno ministarstvo zdravstva i gdje o svemu odlučuju entiteti, odnosno kantoni.

Državna ministrica obmanjuje javnost da se “obratila delegatima”, računajući valjda da kada prolaze velike političke obmane, može i ova “sitnica” od učešća u radu Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u vrijeme pandemije. Potcijenila je očito i one koji u ime te javnosti, pomno prate šta i kako rade i ona i svi drugi ovdašnji “politički čimbenici”.