Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obrazovanje u KS

Ministrica Jasna Duraković zabrinuta zbog dokumenta SAFER, traži ga na uvid

Foto: Fena
Jasna Duraković

Apelovala je na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog sa nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima, da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta

Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH, oglasila se povodom strateškog dokumenta nazvanog SAFER, koji sadržava planirane promjene u načinu učenja, a kojeg je nedavno predstavilo Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Predstavljanje spomenutog dokumenta upriličeno je krajem decembra u Sarajevu, prilikom čega je istaknuto da Kanton Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, u vrijednosnom smislu, nastoje kreirati okvir unutar kojeg će reformisati i uspostavljati obrazovni sistem baziran na održivosti, svjesnosti, pismenosti o budućnostima, etici i otpornosti.

No, uslijedio je niz kritika, među kojima su nejasnoća i činjenica da su na dokumentu radili i stranci samo jedne od njih.

Duboku zabrinutost po ovom pitanju danas je izrazila i Duraković.

“Zabrinutost koju dijelim sa velikim brojem sugrađana i medija proizlazi iz niza faktora koji ukazuju na potencijalne nejasnoće, nedostatke i izazove koje ova reforma nosi sa sobom. Kako bih bolje razumjela o čemu se ovdje radi, jutros sam ispred sektora za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje pri FMON uputila molbu KS Ministarstvu i ministrici gospođi Hota-Muminović da mi dostave ovaj strateški dokument na uvid”, navela je na zvaničnom Facebook nalogu.

Također, apelovala je na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog sa nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima, da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta, te uistinu utvrdi da li ovaj strateški dokument dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja, što bi moglo uticati na društvenu koheziju i pluralizam u BiH.