Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kategoričan demant

Ministrica Milićević: Niti sam, niti bih ikada blokirala nabavku testova

FNA_120319 (1)

Poručila je da zdravstvena struka po vertikali mora ispostaviti potrebe Štabu civilne zaštite

Niti sam blokirala, niti bih ikada blokirala nabavku testova pogotovo što sam svjesna, možda imam više informacija, o stanju nesreće izazvane koronavirusom, poručila je zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, koja je i federalna dopremijerka i ministrica finansija.

Milićević je na konferenciji za medije, nakon redovne sjednice Štaba, komentarisala napise da je ona blokirala nabavku testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom.

– Ono što sam ja tražila, i što ću tražiti, a to je da sve aktivnosti mora predlagati i predvoditi zdravstvena struka – naglasila je Milićević, dodajući da cijeli niz ljudi mora reći šta su prioriteti.

Poručila je da zdravstvena struka po vertikali mora ispostaviti potrebe Štabu civilne zaštite.

– Mi moramo naći način i osigurati sredstva, i isporuku po njihovim zahtjevima – rekla je Milićević.

Medijski napisi su nastali nakon imenovanja novog Federalnog štaba civilne zaštite, 25. marta, i obrazloženja da prethodni saziv “nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme”.

Milićević je, pored ostalog, podsjetila da je raniji saziv donio Odluku o nabavci 30.000 komada testova za detekciju, a da je danas u Federaciju BiH došlo više od 20.000 testova.