Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica Pendeš primila novoimenovanu ambasadoricu Norveške

guri-rusten-pendes

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten, izrazila joj dobrodošlicu i očekivanje da će suradnja biti istog intenziteta kao s prethodnicom Anne Vilbeke Lilloe, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Ministrica je zahvalila ambasadorici za pomoć vlade Norveške tokom proteklih 12 godina od osnivanja Ministarstva odbrane na državnom nivou.

Na sastanku su istaknuti brojni važni projekti podržani od prijateljske zemlje, među njima podrška osnivanju i funkcioniranju Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC) te projektima rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja u ratnim sukobima, izgradnji integriteta, programu “Preventiva”, ali i procesu vojnog deminiranja i podrške obavještajno-sigurnosnom sektoru.

Ambasadorica je informirana o procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane” čiji sastavni dio treba da bude i plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Ministrica Pendeš izrazila je nadu da će Kraljevina Norveška, članica NATO-a, podržavati i dalje bh. reformski i euroatlantski put.

Ambasadorica Rusten je zahvalila ministrici Pendeš te istaknula da Bosna i Hercegovina treba da bude ponosna na reformu odbrambenog sistema.

Obećala je da će u okviru njenih kompetencija podržati sve važne projekte koji se realiziraju u odbrambenim institucijama.