BiH

Projekti UNFPA u BiH

Ministrica se požalila: “Bh. društvo se polako pretvara u društvo starih“

28/05/2020

"Natalitet sve manji, a populacija starih sve veća“ zbog čega se "polako bh. društvo pretvara u društvo starih“

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević održala je video sastanak sa predstavnikom Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za BiH i direktorom za Republiku Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo John Kennedy Mosotijem.

Bio je ovo prvi radni sastanak na kojem je prezentirana misija UNFPA u BiH nakon čega su izneseni modeli mogućih oblika suradnje, saopćeno je iz MCP BiH.

Mosoti je naglasio da cilj UNFPA nisu samo tek puki projekti nego čvrsta institucionalna suradnja koja će promijeniti svijest žitelja BiH o pitanjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, zaštiti djevojaka i žena od nasilja i konačno o pitanjima mladih kao polazišnoj točki za sve promjene u društvu.

Akcent je stavljen ne kreiranje strategija razvoja mladih, a kroz politike na državnoj razini.

Kako se navodi u saopćenju, ministrica Gudljević je izrazila zahvalnost što je Ministarstvo civilnih poslova prepoznato kao ključni partner za realizaciju navedenih ciljeva, istakavši da su “mladi i položaj mladih u BiH veoma važni imajući u vidu trend napuštanja države“ te da je “natalitet sve manji, a populacija starih sve veća“ zbog čega se “polako bh. društvo pretvara u društvo starih“.

Govoreći o strategiji za mlade, ministrica Gudeljević i Mosoti su se saglasili da bi to trebao biti temelj za početak saradnje, a koji će započeti zajedničkim obilježavanjem međunarodnog Dana mladih u julu ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.