Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatražena informacija

Ministrica Trivić se oglasila povodom dešavanja u Srebrenici: Ne podržavamo diskriminaciju

trivic (1)

U utorak će biti održan sastanak predstavnika opštine Srebrenica, savjeta roditelja i ministarstva

Ne podržavamo nikakav vid rasne, nacionalne, vjerske i diskriminacije po bilo kom osnovu, jer su djeca u pitanju, a djeca su naše najveće blago i to zaista ne možemo dopustiti, rekla je danas Natalija Trivić, ministarica prosvjete i kulture Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA)

Odgovarajući na pitanja novinara o napadu desetak učenika na djevojčicu koja je nosila hidžab u Srebrenici Trivić je rekla da trenutno nema informaciju o ovom slučaju, ali da će je zatražiti od lokalne zajednice i direktora škole.

Govoreći o slučaju u Srebrenici kada su učenici ove škole objavili fotografiju na kojoj veličaju četnike, ona je rekla da je ministarstvo poduzelo sve mjere i radnje, po pitanju procedura, te je na neki način uspostavljena komisija koja se bavi ovim pitanjem.

Ona je najavila da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS s ciljem utvrđivanja stanja po pitanju odvijanja nastave i zahtjeva će u utorak 25. februara održati sastanak sa načelnikom opštine Srebrenica, predsjednikom Skupštine opštine, direktrom škole, predstavnikom savjeta roditelja i Republičkim pedagoškim zavodom.

“Ministarstvo apeluje na sve da se u lokalnoj zajednici kao što je Srebrenica, svi poštuju, prava na vjerske, nacionalne i svake druge različitosti iz razloga što su to osnovne demokratske slobode i prava. Pokušaćemo u najboljoj namjeri da vidimo kako možemo poboljšati ambijent u ovoj lokalnoj zajednici”, rekla je Trivić.

Trivić je danas održala konferenciju za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade RS na kojoj je razmatran plat tromjesečnog programa za buduće učenike koji nisu pohađali predškolske ustanove.

“Ove godine obuhvat djece je 4.279, što je oko 45 posto od ukupnog broja djece generacije koja ove godine kreće u školu”, rekla je ona

Za buduće prvačiće ovaj program je besplatan, a Vlada RS će izdvojiti 404.611 KM. Trivić je rekla da je cilj da se svake godine povećava obuhvat djece u ovom programu, kao i broj djece koja pohađaju predškolske ustanove. Trenutno oko 23 posto djece u RS pohađa predškolske ustanove.

Najavila je i da će kroz izmjene zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koje će se krajem prvog kvartala naći u skupštinskoj proceduri, Vlada RS obezbjediti sredstava za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za svu djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja.