Minusi okovali BiH, obavezna upotreba lanaca na pojedinim pravcima

sarajevo, snijeg, vrijeme

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraćaj se odvija otežano i usporeno, a pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH, na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Orašje, navodi se iz Bosanskohercegovačkog auto-moto klub (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kolovoz je pretežno mokar, dok ugaženog snijega ima na dionicama u višim predjelima. Na putnim pravcima Olovo-Kladanj, Tuzla-Bijeljina, Trnovo-Dobro Polje, kao i na području Romanije, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima kao i na mostovima i prilazima tunelima”, ističu iz BIHAMK-a.

Foto: Anadolija

Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno. Vozači se mole za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, a napominje se da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

“Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prijelazu Izačić. Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima: Velika Kladuša, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Orašje”, dodaju iz BIHAMK-a.

Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja.