Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Minusima” dolazi kraj: Stiže nam promjena vremena i veće temperature

BiH

snijeg u mostaru (12)
Foto: Anadolija

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, koja se ponegdje može lediti u dodiru sa tlom.

U jutarnjim satima i dio prije podneva ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne sa susnježicom ili snijegom. Intenzivnije padavine na jugozapadu, istoku i jugoistoku Hercegovine, gdje se očekuje od 40 do 60 l/m2. U ostatku zemlje padavine slabog do umjerenog intenziteta. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjevernog smjera, a u Hercegovini na momente i pojačan.

Jutarnja temperatura iznosit će od -6 do 1, na jugu od 2 do 6, a najviša dnevna od 0 do 6, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne do 6 do 10 stupnjeva.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom koja se može lediti u dodiru sa tlom. U jutarnjim satima moguća je i susnježica. Jutarnja temperatura oko -2, a najviša dnevna oko 6 stupnjeva.

Za vikend pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini se u subotu očekuje kiša u jutarnjim satima i tokom večeri. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne slab snijeg u prvom dijelu dana. Na planinama sa snijegom. U ostatku Bosne mjestimična kiša ili rosulja u jutarnjim satima.

U nedjelju se u Bosni očekuje susnježica i snijeg, u Hercegovini kiša. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od minus tri do tri, na jugu od tri do sedam, a najviša dnevna od nula do šest, na jugu od osam do 11 stepeni.

Ali, ako je suditi prema najavama inostranih meteoroloških servisa, hladnom talasu uskoro stiže kraj.

Većina vremenskih servisa dolazak toplijeg vremena na području naše zemlje najavljuju za petak. Tako se očekuje da će “minusi” i u noćnim satima od petka preći u pozitivne vrijednosti. A, prognozirane dnevne temperature kreću se i do 10 stepeni celzijevih.

Evo kakvo nam vrijeme prognoziraju neki od najpouzdanijih inostranih vremenskih servisa…

AccuWeather.com

yr.no

cnn.com

weathercast.co.uk