Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Minusi “zaledili” ovaj dio Evrope: Sarajevo najhladniji glavni grad u regiji

BiH

sarajevo zima snijeg

Prema jutrošnjim mjerenjima temperatura Sarajevo je jutros sa -14 stepeni Celzijusa bio najhladniji glavni grad u regiji i drugi najhladniji glavni grad u Evropi.

Od Sarajeva je naime, jutros bilo samo hladnije u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije gdje je izmjereno -18 stepeni Celzijusa. Čak je u Moskvi jutros bilo “svega” -9 stepeni Celzijusa.

Područje Zapadnog Balkana, odnosno cijele jugoistočne Evrope jutros je najhladniji dio kontinenta.

Potvrđuju to i temperature koje su izmjene u Beogradu, Skoplju i Prištini koje su iznosile -12 stepeni Celzijusa, u Zagrebu je bilo -7 stepeni, Tirani i Podgorici -5 stepeni, dok je od glavnih gradova najtoplija bila Ljubljana sa -4 stepena Celzijusa.

Iznimno je hladno na istoku Bosne i Hercegovine kao i sjeverozapadu Crne Gore gdje su izmjereni najveći minusi.

Tako je u Srebrenici bilo -15, Rudom -18 stepeni Celzijusa, kada je u pitanju BiH, dok je u Pljevljima bilo -22 stepena Celzijusa.

Veoma hladno jutros je bilo i na moru gdje su također, zabilježeni minusi. Tako je u Ulcinju u Crnoj Gori izmjereno -7 stepeni Celzijusa, Neumu u BiH -5 stepeni celzijusa, koliko je bilo i u Dubrovniku u Hrvatskoj – 5 stepeni Celzijusa.

I u Mostaru, u Hercegovini, izmjereno je jutros -5 stepeni Celzijusa, dok je za razliku od ostalog dijela BiH, nešto toplije u Krajini, pa je tako u Bihaću izmjereno -7 stepeni Celzijusa.

Dok se u ostatku Evrope bilježe minusi u glavnom gradu Finske, Helsinkiju jutros je primjerice bilo 2 stepena Celzijusa.