BiH

YOUth Inspired by Peace

Mir je boja mladih

17/05/2021

Osvijetljenje je dio kampanje "YOUth Inspired by Peace", koja slavi uspjehe projekta "Podrška kolektivnom vođstvu zapadnog Balkana u pomirenju: izgradnja kapaciteta i zamah za RYCO"

Vanjska fasada šest škola širom zapadnog Balkana osvijetljena je plavom bojom u znak obilježavanja Međunarodnog dana zajedničkog života u miru.

Osvijetljenje je dio kampanje “YOUth Inspired by Peace”, koja slavi uspjehe projekta “Podrška kolektivnom vođstvu zapadnog Balkana u pomirenju: izgradnja kapaciteta i zamah za RYCO”.

Osvijetljene škole su: Gimnazija “Stojan Cerovic”, u Nikšiću; škola sa internatom za djecu sa smetnjama sluha i govora “11. Maj”, u Jagodini; srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović&” u Ilijašu; srednja škola „sa Boletini“ u Voreu, Albanija; srednja škola „Prenk Jakova“ u Đakovici; i SEPUGS”Vasil Antevski”, Dren u Skoplju.

Učenici i nastavnici ovih škola dio su porodice RYCO – oni su implementirali razmjenu mladih, doprinijeli razvoju metodologije za interkulturalno učenje i dijalog i predstavljaju ideju da formalno obrazovanje mora igrati ulogu u okupljanju mladih i pružanju podrške u izgradnji i održavanje mira u regiji.

Projekat podržava Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija, u partnerstvu sa UNDP-om, UNFPA-om i UNICEF-om Albanija, a promovira se kroz kampanju YOUth inspired by Peace, koja se širom regiona odvija tokom maja 2021 godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.