Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Mira Marković progovorila o odnosima Miloševića i Tuđmana

05/02/2018

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bišeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu beogradskom tisku od ponedjeljka.

“Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i lične razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kafanama”, rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Ona kaže kako je taj “kafanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim”.

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

U Srbiji joj se još sudi zbog zloupotreba pri dodjeli državnih stanova tokom 90-tih, i na Interpolovoj je potjernici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako “najvećom greškom u politici” svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

“Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)”, rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom “Ispovijest: Ko je i zbog čega ubio mog Slobodana”, Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhapšen da bude osuđen, a ne ubijen. “…Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti”, tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločinhe u bivšoj Jugoslviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih prosvjeda 5. oktobra 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protivkandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. juna iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez advokata, a preminuo je u pritvoru 11. marta 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. marta u dvorišu porodične kuće u Požarevcu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.