optužen za ratovanje u Siriji

Miralem Berbić štrajkuje glađu zbog uslova u Državnom zatvoru

miralem_berbic_prtscr

Optuženi se žalio i na mogućnost ljekarskih pregleda, navodeći da ga vraćaju “neobavljenog posla” ili se specijalista ne pojavljuje ili on odbija da ide, jer je uvrijeđen nekim konstatacijam

Suđenje Miralemu Berbiću za pridruživanje paravojnim formacijama odgođeno je jer optuženi štrajkuje glađu zbog uslova u pritvoru.

Berbić je rekao da ne može pratiti suđenje, jer već šesti dan štrajkuje glađu zbog uslova u Državnom zatvoru kojima je nezadovoljan.

On se žalio na nepoštovanje njegovih prava, različit tretman u odnosu na druge pritvorenike, kao i vrijeđanja, što su slični razlozi koje je naveo na prošlom ročištu, kada je suđenje također bilo odgođeno, a planirani svjedoci vraćeni.

Sudija Džemila Begović je navela da je od Zavoda dobila obavještenje da imaju halal certifikat, na šta je Berbić kazao da to nema veze kada uopšte ne dobija meso.

Optuženi se žalio i na mogućnost ljekarskih pregleda, navodeći da ga vraćaju “neobavljenog posla” ili se specijalista ne pojavljuje ili on odbija da ide, jer je uvrijeđen nekim konstatacijama.

Berbić je posebno istakao da želi biti prebačen u neku drugu grupu ili čak u samicu, jer mu psovkama vrijeđaju vjerska osjećanja.

On se žalio i da mu se skraćuje vrijeme za telefonske razgovore, kao i da mu nije omogućeno čitanje dnevne štampe, navodeći da je primijetio drugačiji tretman prema drugim pritvorenicima.

Optuženi je rekao da mu se nakon stupanja u štrajk glađu niko nije obratio u Zavodu osim policajaca, koji ne mogu riješiti njegov problem.

Branilac Almin Hrustić naglasio je da ga je Berbić 8. decembra obavijestio da stupa u štrajk glađu i da je mislio da će Ministarstvo pravde BiH poslati inspektora.

On je Sudu predao sedam žalbi koje je Berbić podnio upravniku Zavoda i koje su odbijene.

Dodao je da je optuženi već četiri puta štrajkovao glađu i da se nikada ništa nije promijenilo.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala da ne razumije zbog čega se tako jednostavna pitanja na koja se žali optuženi ne mogu riješiti.

Iako je optuženi prvobitno rekao da samo želi da bude prebačen u drugu grupu, nakon pauze je zahtijevao da to bude grupa u kojoj su i druga lica optužena zbog ratovanja u Siriji.

Objasnio je da je u pauzi pročitao dopis upravnika Sudu BiH, u kojem ga je okarakterisao kao manipulanta.

“Sada tražim da me vrate u grupu Sirijaca. Štrajkujem dok ne umrem”, kazao je Berbić.

Sudija Begović je rekla da će Sud vidjeti da li može nešto uraditi i pozvala Berbića da zbog zdravlja i samog postupka razmotri odluku o štrajku glađu.

Berbić se tereti da je 29. avgusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici koja se borila na strani takozvanog ISIL-a, proglašenog terorističkom organizacijom.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. decembar.