reprezentativac bih

Miralem Pjanić ambasador Roditeljske kuće u Tuzli: Pomozimo ovoj djeci, oni to zaslužuju

miralem pjanic – roditeljska kuca 1

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić, koji je i ranije davao svoju podršku Udruženju i djeci oboljeloj od raka, istakao je kako je Roditeljska kuća u Tuzli i za njega samog vrlo značajan projekat, posebno zbog činjenice da je Tuzla njegov rodni grad

Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i vezni igrač italijanskog Juventusa Miralem Pjanić predstavljen je danas u Sarajevu kao ambasador Roditeljske kuće u Tuzli, čija gradnja je planirana u 2019. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Roditeljska kuća u Tuzli pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a inicijator ovog projekta je Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka. Roditeljska kuća u Tuzli gradi se pod sloganom: “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“

Predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat je istakao kako se Roditeljska kuća u Sarajevu, u protekle tri godine, pokazala od izuzetne važnosti za liječenje djece oboljele od raka i njihove roditelje.

Vođeni ovim svijetlim primjerom, Udruženje je krenulo realizacijom istog projekta na području Tuzle, gdje je liječenje djece oboljele od raka počelo u 2017. godini i ukazala se ista potreba za ovom vrstom podrške.

Kubat je podsjetio da je u Roditeljskoj kući u Sarajevu, u posljednje tri godine, boravilo viiše od 150 porodica, a to dovoljno govori koji je značaj ove kuće.

“Stoga smo odlučili da i u Tuzli sagradimo kuću, zemljište smo dobili od Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Očekujemo da u ovoj godini krenemo sa izgradnjom. Roditeljska kuća u Tuzli će imati pet apartmana i koštat će oko 700.000 KM. Ja vjerujem da ćemo svi zajedno uspjeti da izgradimo ovu kuću i da naša dječica i iz Tuzle, i iz Brčko distrikta imati adekvatan smještaj, kao i psiho-socijalnu podršku”, rekao je Kubat, te dodao: “Želim da Miralem bude naš glas u BiH i u cijelom svijetu i da naša djeca imaju punu podršku, da budu sretni, da se vrate u djetinjstvo, vrtić, skolu, na ona mjesta koja zaslužuju”.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić, koji je i ranije davao svoju podršku Udruženju i djeci oboljeloj od raka, istakao je kako je Roditeljska kuća u Tuzli i za njega samog vrlo značajan projekat, posebno zbog činjenice da je Tuzla njegov rodni grad.

“Tuzla je moj grad, ja sam tu rođen. Svi znamo koliko su nam djeca bitna. Pomoć ovoj djeci i njihovim roditeljima je veoma bitna, tako da mislim da je ovo jedna veoma dobra i velika priča”, istakao je Pjanić.

Dodao je kako se nada da će biti izgrađen veliki broj ovakvih kuća, jer, kako je i sam naglasio, imati roditelja pored sebe u ovoj fazi je veoma bitno za djecu.

“Nadam se da će i naš narod biti senzibilan prema ovoj djeci, ali da će im pomoći i institucije. Jer, puno stvari možemo olakšati ovoj djeci, a oni to zaslužuju. Hvala roditeljima, hvala Fikretu i svima koji rade svakodnevno s djecom. Ja sam samo mali dio ove priče, a svi mi možemo da pomognemo djeci. Nadam se da ćemo biti senzibilni i da ćemo dati veliku podršku za Roditeljsku kuću u Tuzli”, podvukao je Pjanić.

Na današnjoj konferenciji za novinare bili su i mališani koji se bore sa ovom opakom bolešću, a u znak paznje bh. reprezentativac ih je obradovao fudbalskim loptama s njegovim potpisom.