BiH

Sarajevo

Miraščija: Sistem javnih nabavki u BiH obesmišljen, svi smo žrtve takvog stanja

24/02/2021

Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

Koliko je ozbiljna situacija u sistemu javnih nabavki u Bosni i Hercegovini najbolje pokazuje činjenica da je informacija o tome da bh. vlasti “ne znaju“ nabaviti vakcinu protiv COVID 19 virusa u okviru postojećeg Zakona o javnim nabavkama zasjenila podatke da se kroz javne nabavke godišnje “izgubi“ iznos 400 – 500 miliona KM.

To je, između ostalog, rečeno na zaključnoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, na kojoj je prezentirana finalna publikacija projekta ‘Da javne nabavke i u BiH postanu javne’.

Tokom pet godina projekta, praćeno je 12,214 konkretnih javnih nabavki, procijenjene vrijednosti od skoro 4,5 milijardi KM.

– Sistem javnih nabavki u BiH je obesmišljen i ne funkcioniše, svi smo žrtve takvog stanja. Generalno je problematično što sistem generira korupciju u BiH i dodatno devastira slabu bh. ekonomiju, posebno što sistem uopšte ne odgovara na egzistencijalne potrebe građana. Potrebna je hitna, sveobuhvatna i korjenita reforma sistema. Da li to znaju vlasti, nismo sigurni, ali mi znamo i javno prezentujemo kako se to treba učiniti – istakao je voditelj projekta uime Fonda otvoreno društvo BiH Mervan Miraščija.

Partneri na projektu su prezentirali publikaciju projekta sa sumarnim podacima za posljednjih pet godina, konkretnim primjerima neregularnosti i zloupotreba, planom potrebnih mjera za cjelovito unapređenje sistema javnih nabavki u BiH te prijedlogom izmjena Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

– Identifikacijom rizika u različitim fazama ciklusa javnih nabavki, ustanovili su da se ubjedljivo na prvom mjestu nalaze neadekvatne procedure, čak u 87.91 posto analiziranih slučajeva. Prezentirani podaci potvrđuju da je integritet domaćih ugovornih organa jako narušen, da su institucije sistema javnih nabavki obesmišljene, kao i da su ponuđači nezadovoljni cjelokupnim sistemom i korupcijom sveprisutnom u javnim nabavkama – ističe se.

Po završetku projekta, prikupljene analize i preporuke su dostavljene na adrese nadležnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u BiH, a učesnici projekta su se stavili na raspolaganje za pomoć i podršku.

Partneri u projektu ‘Da javne nabavke postanu javne’ bili su Fond otvoreno društvo BiH, Udruženje građana Tender, Transparency International BiH, EDA Banja Luka i Fondacija Media Centar Sarajevo.

Publikacija “Da javne nabavke u BiH postanu javne” dostupna je na linku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.