Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miris smrti iznad Sarajeva: Djeca zbog deponije obolijevaju od leukemije

dfdgdgdgdgd

Selmir Kasapović iz naselja Zabrđe otac je petoro malodobne djece. Njegovoj kćerki Elmi prošle godine dijagnosticirana je leukemija.

Nakon liječenja u Sarajevu, a potom i Turskoj, djevojčica je vraćena kući. Ali ubrzo su ponovo uslijedile komplikacije.

Trenutno se nalazi na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu.

Liječnici su utvrdili kako je bolesti doprinio zagađeni ambijent u kojem živi.

– Uzrok ambijenta u kojem živimo je trenutna nesavjest rukovodioca gradske deponije, po meni najviše direktora Selima Babića. Ja za to posjedujem medicinsku dokumentaciju koju sam dostavio medijima, ali lično u ruke i Babiću kada smo bili kod kantonalnog premijera Konakovića. Smrad je uzrokovan neurednim održavanjem deponije. Ide sloj smeća, pa folija i zemlja. Oni su foliju i zemlju izbjegli, nego su samo onako kamarali smeće, priča Selmir.

Kroz naselje Zabrđe protiče i potok Lepenica koji izvire ispod same deponije. Mještani tvrde da se u njega slijevaju otrovne vode iz deponije, te da je on mogući uzročnik zaraza.

– Bojim se i za svoj život i život svoje djece. Ovo nije problem samo ovih sedam mjesnih zajednica čiji su mještani bili na protestima. Ovo je problem kompletnog Kantona Sarajevo, kaže Adnan Halilović, mještanin Zabrđa.

Predsjednik Mjesne zajednice Zabrđe Munir Gaković tvrdi kako se bore sa mnogo problema.

– Prije svega to su zdravstveni problemi koje uzrokuje deponija. Uzrok problema je loše upravljanje deponijom koje traje već deset godina, rekao je između ostalog Gaković.

Mještani ovih naselja mjesecima pokušavaju uspostaviti dijalog sa vlastima kako bi se nešto poduzelo.

Kako to nije urodilo plodom, odlučili su potpuno blokirati odvoz smeća u deponiju.

Cjelokupnu priču pogledajte u priloženom videu Radio Slobodne Evrope.