Sud BiH

Miroslavu Čepi dvije godine i šest mjeseci zatvora i novčana kazna

sud bih
Foto: Damir Begović/ Fokus

Optuženi Miroslav Čepo je oglašen krivim što je u periodu od 2011. do kraja 2017. godine dobrovoljno postao pripadnik grupe za organizirani kriminal

Sud Bosne i Hercegovine objavio je presudu kojom je optuženi Miroslav Čepo oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal, pranje novca.

Sud je optuženom za počinjeno krivično djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci. Kao sporednu, Sud je optuženom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 20.000 KM koju je dužan platiti u roku od tri mjeseca od dana pravomoćnosti presude.

Na osnovu zakonskih propisa od optuženog se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 3.700 eura, koji iznos je optuženi dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi Miroslav Čepo je oglašen krivim što je u periodu od 2011. do kraja 2017. godine dobrovoljno postao pripadnik grupe za organizirani kriminal, koja je radi kontinuiranog stjecanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, izmjene ili uništavanja identifikacionih oznaka na rastavljenim dijelovima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova.

Sve to s namjerom prikrivanja krivičnog djela, izvršitelja, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika, te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Između ostalog, navodi se i da je optuženi Miroslav Čepo u više navrata, a nakon što su drugi članovi grupe izvršili otuđenje motornog vozila, za njemu poznat novčani iznos preuzeo vozilo i s njemu poznatim osobama isto rastavio, nakon čega je dijelove rastavljenog vozila prodavao u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, saopćeno je iz Suda BiH.