Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža za izgradnju mira BiH

Mirovna nagrada od ove godine nosi ime “Goran Bubalo”

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, tradicionalno je vrijeme kada Mreža za izgradnju mira BiH objavljuje imena dobitnika Mirovne nagrade

Mreža za izgradnju mira BiH i ove godine, uprkos okolnostima pandemije, dodjeljuje godišnju Mirovnu nagradu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Iako smo se odlučili da ćemo, zbog svima dobro poznatih okolnosti pandemije, svečanu ceremoniju dodjele priznanja odložiti za neke sigurnije i sretnije trenutke, ipak je 10. decembar, koji obilježavamo kao Međunarodni dan ljudskih prava, već tradicionalno vrijeme kada objavljujemo imena dobitnika Mirovne nagrade. Ove godine, na našu veliku žalost, i sa osjećajem nenadoknadive praznine, ovaj svečani čin kojim bismo sumirali našu prethodnu godinu u radu na izgradnji mira, očuvanju ljudskih prava, te izgradnji pravednijeg i tolerantnijeg društva, moramo obaviti bez našeg Gorana Bubala, koji nas je prerano napustio 9. juna ove godine. U znak sjećanja na njegove ogromne zasluge i nesebičan rad kojim nas je sve izuzetno zadužio odlučili smo da od ove godine ova nagrada nosi njegovo ime“, navode iz Mreže za izgradnju mira.

Ovogodišnji laureati su: JU Opća gimnazija Bosanska Krupa u kategoriji škola, posthumno Mirovna nagrada pripala je Goranu Bubalu u kategoriji aktivista, vrtić Sunčani most iz Mostara dobio je posebnu nagradu, a Zehida Bihorac – Odobašić iz Prve osnovne škole Velika Kladuša u kategoriji pojedinac.

Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira, koja će od ove godine nositi ime “Goran Bubalo“, osnovana je 2013. kao nagrada za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava. Svrha nagrade je prepoznati izvanredna kreativna dostignuća u promociji tolerancije, ljudskih prava i izgradnji mira. Krajnji je cilj skrenuti pažnju na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira.