Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirsad Bajtarević dobitnik USAID-ove novinarske nagrade

novinari

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP) danas je u Sarajevu proglasio dobitnike novinarske nagrade za priču o temi “Obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini”.

Prvu nagradu i iznos od 2.500 konvertibilnih maraka osvojio je Mirsad Bajtarević, producent/urednik BH radija 1.

– Moja priča o obrazovanju odraslih je priča o osobi koja je s 50 godina dobila svoj prvi posao za njegovanje starijih u Domu penzionera Zenica. Sve do tada je bila na birou za zapošljavanje – kazao je Bajtarević.

Drugu nagradu i iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Milovan Matić s web portala Buka, a treće mjesto, posebno priznanje Projekta USAID/SGIP, dobila je novinarka Federalne televizije Zerina Ćosić-Vrabac.

Ćosić- Vrabac kazala je da je posebno sretna jer je njen prilog od dvije i po minute bio u kokurenciji s radijskim prilogom od šest minuta i tekstom s portala Buka.

– Brze promjene koje se događaju u svim aspektima BiH društva rezultirale su time da svaki pojedinac mora sticati i obnavljati znanje tijekom cijelog svog života da bi ostao konkurentan na tržištu rada. Zakonsko uređenje sustava obrazovanja odraslih logičan je odgovor na te potrebe. Posebno važnom smatramo ulogu novinara u senzibiliziranju i poticanju javnosti na aktivnu podršku u kreiranju javnih politika i zakona na tom polju – rekao je direktor Projekta USAID/SGIP Christian Haupt.

Ocjenjivački žiri je u obzir uzeo prijavljene novinarske radove o obrazovanju odraslih objavljene od 15. maja do 19. septembra ove godine, rečeno je iz USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH.

Radove za nagradu mogle su predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori.

Projekt USAID/SGIP od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti da bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja BiH Evropskoj uniji.