Mirsada Župani-Zulić prošla put od čistačice do gradske zastupnice

BiH

mirsada_zupani_zulic-1
Foto: Faktor

Djetinjstvo i mladost je provela na obalama rijeke Drine. Govori nam da je imala lijep i sretan život u Zvorniku i srbijanskom Malom Zvorniku. Komšijski gradovi, dijelila ih tek rijeka.

A onda, u svojoj 23. godini, početkom rata, Mirsada Župani-Zulić morala je da napusti ove krajeve. Kada je stigla u Austriju, priznaje, bilo joj je teško. No, nije odustajala. Radila je teške poslove, a uz to se kontinuirano školovala i obrazovala. Danas je vijećnica u Gradskoj skupštini Sankt Peltena u Donjoj Austriji.

Rođena je 1968. godine u Malom Zvorniku, srednju ekonomsku školu je završila u Zvorniku, studirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a visoko obrazovanje je uspješno okončala na studijima socijalne politike i socijalnog rada. Na Univerzitetu Johanna Keplera u Lincu trenutno studira na pravnom fakultetu.

– Kada sam otišla u Austriju, nisam znala ni riječi njemačkog. Čovjek se osjeća kao potpuna neznalica, izgubljen u masi drugih očajnih i izgubljenih ljudi. Ali naučila sam se u životu boriti, pa sam odlučila da sve učinim, da što prije svoj život vratim u svoje ruke. Počela sam raditi, prvo kao čistačica u McDonald`su, paralelno učeći jezik i radeći na edukovanju – govori Mirsada za Faktor.

Ubrzo je počela raditi kao računovođa u jednoj firmi, a njen idući posao je bio u sekretarijatu druge velike firme. Paralelno sa napredovanjem u poslu, konstantno je učila, a vanredno je završila studij za socijalni rad. Dobila je nagradu kao jedan od studenata koji je u najtežim okolnostima postigao najbolje rezultate.

– Radila sam puno radno vrijeme i imala dvoje male djece, a ocjene su mi bile odlične – prisjeća se Mirsada.

Posljednjih 15 godina ona radi u instituciji za resocijalizaciju lica koja su oboljela od ovisnosti o alkoholu ili drogama, odnosno koja su psihički bolesna lica, ili lica koja su ugrožena od opasnosti da budu beskućnici.

– Prije dvije godine sam završila specijalizaciju u preventivnom radu za sve vrste ovisnosti i radim kao raferent za instituciju za prevenciju u cijeloj pokrajini Donja Austrija. Idemo u škole i održavamo specijalne radionice sa djecom i omladinom, gdje ih edukujemo i senzibiliziramo u pitanjima svih ovisnosti. Od prošle godine sam predsjedavajuća Izvršnog odbora Udruženja za pomoć zaduženim licima i firmama na nivou cijele pokrajine Donja Austrija – kazala nam je Mirsada, ističući da je ovo udruženje važno i cijenjeno, a da je ova funkcija velika čast i odgovornost. U politici je angažovana već deset godina, jer želi da kreira i utječe na život u gradu.

– Od početka 2012. sam vijećnica u skupštini. Kandidirana sam od strane Udruženja socijaldemokratskih žena (SPÖ Frauen), gdje sam bila na 37. mjestu. Na ovim izborima sam već bila na 8. mjestu plasirana – navodi ona.

Kad god može, dođe i u rodne krajeve. Kada dođe do Drine, priznaje, suza krene. Razloga je puno, naglašava Mirsada. Drina je njena ljubav i njena bol.

mirsada_zupani_zulic

-Puno se zla desilo, puno je narod propatio, a pati i devera i danas. Moja nada je da će omladina Podrinja biti pametnija od svojih roditelja, da će se okrenuti pozitivnom, da će se okrenuti napretku. Treba tražiti ono što ljude spaja – nada se Mirsada, koju smo pitali da prokomentariše situaciju u našoj zemlji, ali i šta treba uraditi da se situacija popravi.

– Možda ne bi bilo fer ili bi možda čak bilo i pomalo arogantno sa ove udaljenosti davati savjete i analizirati, zato što ne poznajem dovoljno sadašnju situaciju. Ali onoliko koliko sam ja upućena, iz razgovora sa ljudima koji žive i rade na prostorima BiH, kao i sa austrijskim predstavnicima u BiH, jedan od velikih problema je korupcija – govori nam Mirsada, navodeći da su upravne strukture izuzetno komplikovane, tako da investori često odustaju od planiranih investicija.

I obrazovni sistem, koji je bio jedan od boljih, izuzetno cijenjen i priznat, navodi naša sagovornica, danas se nalazi u situaciji da privatni univerziteti niču kao gljive, te da su diplome sa takvih univerziteta jako upitne.

– Ovo je problematika cijelog regiona, ne samo BiH – dodala je ona.

S obzirom da je veliki broj naših sugrađana tokom devedesetih godina činio veliki val izbjelica koji je stigao u zemlje EU-a, upitali smo našu sagovornicu da prokomentariše izbjegličku krizu sa sirijskim izbjeglicama, odnos prema njima, ali i reakcije ekstremnih desničara.

– Nikada neću zaboraviti da mi je ova zemlja pružila ruku i prihvatila me onda kada mi je pomoć trebala. Zato se naravno angažujem u pomoći današnjim izbjeglicama i učestvovala sam u raznim akcijama. Ipak, ove razmjere su drugačije od svih dosadašnjih. Neke zemlje koriste sve prednosti EU-a, ali ne pokazuju ni minimum solidarnosti kada je u pitanju prihvatanje i briga o izbjeglicama.

Nažalost, preko medija i desničarskih struja, stvorena je jako negativna slika o današnjim izbjeglicama – ističe ona.

Smatra da je izuzetno važno da postoji dijalog, da se objašnjava, te da se raznovrsne lažne informacije demantuju činjenicama, brojevima i faktima.

Stranka SPO čija je članica i Mirsada Župani-Zulić, na izborima sredinom aprila ove godine je zadržala apsolutnu većinu u gradskoj skupštini Sankt Peltena. Mirsada navodi da je izuzetno zadovoljna rezultatima izbora. Ona je zadužena i za jedan dio grada koji broji oko 950 domaćinstava, gdje se brine o svim segmentima komunalne uprave.

– Nemam dugoročnih planova ili ambicija. Angažujem se rado u politici i ostat ću toliko dugo, dok imam elana i dok moje funkcije rado i dobro obavljam – istakla je ona.

Sankt Pelten (Sankt Pölten) je važan grad u Austriji, smješten u središnjem dijelu države. Upravno je privredno i kulturno središte pokrajine Donje Austrije, gdje čini zaseban gradski okrug. Prijestolnica Beč udaljena je oko 65 km istočno od grada. Ovaj grad danas ima 58.000 stanovnika. Poznat je kao obrazovni, odnosno studentski centar, po raskošnim baroknim građevinama i slikovitim trgovima.