Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mišić: Iz RS-a odlazi kvalifikovana radna snaga

BiH

misic

Iz Republike Srpske (RS) odlazi kvalifikovana radna snaga, jer traže bolje plaćeno radno mjesto i zaradu od koje mogu da žive dostojanstveno u 21. vijeku – upozorila je danas predsjednica entitetskog Saveza sindikata Ranka Mišić.

Stoga, u Sindikatu traže da proces podrške zapošljavanju u RS-u bude transparetniji te da se povećaju naknade za vrijeme nezaposlenosti i rok u kojem će se one isplaćivati.

-U ovom trenutku te naknade su najmanje u RS-u i najkraći je rok u kojem je primaju radnici koji u procesu stečaja ostanu bez posla. Tražimo da najmanja naknada iznosi 50 posto prosječne plaće i da se produži rok primanja naknade, u skladu s godinama staža, do 24 mjeseca. Sada je nakada od 260 KM, uz povećanje za godine staža, i isplaćuje se do 12 mjeseci – rekla je Mišić i zatražila da se te naknade usklade s onim u Federaciji BiH.

U pauzi sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a, na kojoj se razmatra Akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu, za šta je namijenjeno oko 14,6 miliona KM, Mišić je rekla da zasad nema tačnih podataka koliko je novaca potrošeno ranije za te namjene, koja preduzeća su dobila novac i koliko je radnika koji su bili u programu zapošljavanja ostalo da radi i u kojim firmama.

-Najčešće dobijemo procente o broju onih koji su ostali da rade, ali ne i u kojim firmama. Postoje firme koje koriste sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i radnike zadrže za stalno, ali ima i onih preduzeća, koja svoje usluge baziraju na konstantnom zapošljavanju radnika iz projekata Zavoda za zapošljavanje – ukazala je ona.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca u RS-u Dragutin Škrebić je ukazao da je ovo tek nacrt Akcionog plana i smatra da ima dovoljno vremena da se dokument doradi primjedbama socijalnih partnera.

Slaže se da treba povećati naknade za radnike koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, nakon što ostanu bez posla zbog stečaja, jer broj tih osoba nije veliki i naknade bi trebalo da se izjednače s onim u okruženju.

Ministar rada RS-a Milenko Savanović je istakao da je interes Vlade da se stvori ambijent za veće zapošljavanje i razvije tržište rada te da će uvažiti sugestije socijalnih partnera u ovoj oblasti.

-Akcioni plan zapošljavanja je dao određene rezultate, istina ne onoliko koliko želimo, ali ćemo nastaviti rad na zapošljavanju u realnom sektoru – rekao je Savanović.