Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mišić: U RS-u nezadovoljni radnici u svim sektorima

BiH

protest sidnikalci banja luka (4)

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da nijedna od ključnih reformi koje je predlagao Sindikat, a za bolji standard radnika, nije uvrštena u program ekonomskih reformi u RS-u.

-U RS-u imamo nezadovoljne radnike bez obzira na to u kojem su sektoru – navela je Mišić, ističući da mjere koje se nazivaju reformskim u RS-u neće dovesti do poboljšanja životnog standarda i da su „radnici u RS-u nesretni zbog loših zakona“.

-Rast godišnje plaće ne može se izmjeriti ni vrećom brašna – rekla je Mišić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a prije rasprave o Prijedlogu Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2017-2019. godine,po hitnom postupku.

Pozvala je poslanike da usvoje mjere rasterećanja realnog sektora, ali na način “da jednako dobiju i poslodavci i radnici”.

Ukazala je da u RS „cvjeta siva ekonomija“ te traži od Vlade da poduzme reformske mjere kako bi se suzbila ta pojava i izvršila reorganizacija inspekcijskih službi.

Mišić je dodala da Sindikat traži da se izdvoje sredstva za uplatu doprinosa, jer ih nemaju ni radnici u zdravstvu, da se suzbije „zlostavljanje na radu“, odobre naknade za nezaposlene…

I predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada smatra da nikada nije bilo lošije upravljanje privredom u RS-u. Smatra da se mora smanjiti uvoz roba koje se proizvode i u RS-u.