U vrijednosti 350.000 eura

Misija OSCE-a u BiH obezbijedila vozila za transport policijskih pasa

osce donacija vozila policijski psi
Foto: OSCE

„Ovih 11 novih transportnih vozila unaprijediće ključne kapacitete agencija za provođenje zakona u otkrivanju skrivenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava te sprečavanju napada“, rekao je ambasador Brian Aggeler

U sklopu projekta OSCE-a pod nazivom Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom u BiH, Misija OSCE-a u BiH obezbijedila je 11 novih vozila za transport K9 policijskih pasa u vlasništvu agencija za provođenje zakona širom države.

Vrijednost ove donacije iznosi blizu 350,000 EUR, a korisnici su Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Policija Brčko distrikta BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, Federalna uprava policije te ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

„Svi smo svjesni važnosti K9 policijskih jedinica u obezbjeđenju sigurnosti BiH i njenih građana“, rekao je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH. „Ovih 11 novih transportnih vozila unaprijediće ključne kapacitete agencija za provođenje zakona u otkrivanju skrivenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava te sprečavanju napada“.

Misija OSCE-a u BiH nastaviće i dalje pružati podršku vlastima u smanjenju sigurnosnih rizika u vezi s nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom i trgovinom malim oružjem i lakim naoružanjem, i njihovom pripadajućom municijom.

Projekt pod nazivom Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njihovom pripadajućom municijom u BiH provodi se uz finansijsku podršku Austrije, Republike Češke, Evropske unije, Njemačke, Francuske, Lihtenštajna, Norveške, Slovačke, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.