Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Misija OSCE-a u BiH pokrenula projekat o sprečavanju internet nasilja među školarcima

OSCE

Partneri na ovom projektu su, između ostalih, direktori škola, NVO, medijski profesionalci i predstavnici tijela vlasti

Misija OSCE-a u BiH (Misija), u saradnji sa Policijom Brčko Distrikta BiH i Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH, pokrenula je danas projekat pod nazivom „Ne internet nasilju!“. Projekat se fokusira na sprečavanje i rješavanje problema nasilja putem interneta kojem su izložena djeca školskog uzrasta.

Predstavljanju projekta su prisustvovali predstavnici škola, NVO i medija, kao i predstavnici Komisije za mlade, Policije i Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH.

Dio projekta je posvećen kampanji protiv nasilja putem interneta kojem su izložena djeca školskog uzrasta. Kampanja će trajati nekoliko mjeseci i uključivati oglašavanje na bilbordima, video produkciju, nastupe u medijima i interaktivne radionice.

Partneri na ovom projektu su, između ostalih, direktori škola, NVO, medijski profesionalci i predstavnici tijela vlasti.

Sabrina Schirmer, šefica Terenskog ureda Brčko pri Misiji OSCE-a u BiH, se obratila učesnicima naglašavajući da će projektom biti uspostavljeni mehanizmi za sprečavanje nasilja putem interneta kojem su izložena djeca školskog uzrasta i za podizanje svijesti među mladima o tom problemu.

„Studija iz 2020. godine koju je objavio Institut za razvoj mladih KULT je pokazala da u prosjeku, 3,6 % mladih Brčko Distrikta BiH navodi kako je bilo žrtva nasilja na internetu. Kao što je slučaj i kod svih drugih oblika nasilja, a imajući u vidu njegovu osjetljivu prirodu, procijenjeni broj neprijavljenih slučajeva može biti značajno veći“, dodala je.

Učesnici događaja su informisani o rezultatima nedavnog istraživanja javnog mnjenja koje je provelo Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta BiH o zlostavljanju putem interneta i razgovarali su o tome kako prepoznati nasilje na internetu. Policija Brčko Distrikta BiH je učesnike pobliže upoznala sa sigurnošću učenika u školama.

Na temelju projekta pod nazivom „Ne internet nasilju!“ u Brčko Distriktu BiH, Misija će nastaviti da pruža podršku aktivnostima u vezi sa rješavanjem problema nasilja putem interneta i sigurnosti mladih u BiH.