Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Misija OSCE-a u BiH: Povlačenje iz VSTV BiH protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma

osce

Rekacija je ovo OSCE-a nakon što su mediji objavili da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske

Misija OSCE-a u BiH potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, njegovim vrijednostima i vladavini prava, stoji u objavi Misije OSCE-a na Twitteru, koju prenosimo u cijelosti:

– VSTV BiH doprinosi jačanju nezavisnosti pravosuđa, unapređuje pravnu usklađenost i smanjuje pravnu fragmentiranost. Povlačenje iz VSTV BiH protivno je slovu i duhu Dejtonskog sporazuma, i narušit će procesuiranje ozbiljnih zločina, jer će se time stvoriti paralelne pravosudne strukture – čime će se povećati prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela.

Rekacija je ovo OSCE-a nakon što su mediji objavili da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske koji su joj dostavili poslanici vladajuće koalicije.

Prema predloženom nacrtu, VSTS RS-a treba da ima 11 članova od čega se četiri biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u RS-u, a po jednog člana biraju Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora RS.