Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misterija u Cazinu: Ko je jutros u 7 sati pokupovao cijeli tiraž lista “Krajina”?

krajina1

Nakon tragičnog slučaja kada se ratni vojni invalid Senad Begić zapalio usred grada, iz Cazina nam stiže još jedna, na sreću ne tako tragična, ali svakako nesvakidašnja vijest.

Unsko – sanske novine “Krajina” u pet ujutro bukvalno su nestale sa svih prodajnih mjesta u gradu. Već u sedam sati nije se mogao naći niti jedan primjerak.

“Moje prodajno mjesto se otvara u 7:00. Kada sam stigla na posao u 6:45, jedna je osoba već čekala pred objektom, te je tražila novine “Krajina”. Nakon redovne procedure zaprimanja jutarnje štampe, ista osoba pri kupnji je odmah uzela sva izdanja “Krajine” s kojim je prodajno mjesto raspolagalo”, izjavila je za Cazin.net radnica jedne od cazinskih trafika.

Ispostavilo se da se isti slučaj desio i na svim ostalim prodajnim mjestima gdje se inače može kupiti “Krajina”.

Tek u večernjim satima novinari lokalnog portala Cazin.net uspjeli doći do jednog primjerka “Krajine” i odmah su shvatili o čemu je riječ.

Naime, u posljednjem broju sedmičnjaka “Krajina” objavljen je konkure za profesore u JU “Gimnazija” Cazin.

Nakon provjere datuma konkursa postalo je jasno zašto je pukao cijeli tiraž “Krajine” u Cazinu. Konkurs je objavljen 23.02.2016. godine, a traje 8 dana od dana podnošenja.

– Dakle, već kada je konkurs objavljen u “Krajini”, tri su dana već bila prošla, i ostalo je pet. A, tih narednih pet dana su – praznici! Prvi radni dan je iduća srijeda, a tada će konkurs već biti zatvoren. Dolazi se do zaključka da su potrebnu dokumentaciju predali su samo oni koji su unaprijed znali da će konkurs biti objavljen. Dakle, odabrani, kaže se u komentaru.

Vrlo brzo priča o ekspresnoj prodaji posljednjeg broja stigla je i do izdavača “Krajine” koji su se odmah oglasili saopštenjem u koje je stajalo:

“Poštovani čitatelji, pošto su Unsko-sanske novine Krajina, od petka, 26. februara 2016. godine doslovno razgrabljene, obavještavamo vas da se ne radi ni o kakvoj uroti, niti mahinaciji od strane redakcije lista. Naime, prodaja lista se vrši od strane ugovorenih firmi, koji pak preko svoje distributivne mreže vrše prodaju naših novina.

Dakle, poduzeće Unsko-sanske novine ne vrše prodaju novina. O razlozima zbog kojih je tiraž prodan ne želimo nagađati, ali odgovorno tvrdimo da prodaju novina ne vršimo mi, već zato, ugovorom određene firme.

S poštovanjem, Redakcija lista.”

A, na konkursu koji skoro niko u Cazinu nije uspio vidjeti u sedmičnjaku “Krajina”, tražila su se četiri nastavnika…

krajina konkurs