Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skica za portret

Mitovi i legende o Elmedinu Dini Konakoviću

konakovic1

“Ja imam ključ”, poručivao je Konaković sa skoro svake bandere u sarajevskoj općini Centar. Bio je to septembar 2008. godine i mladi SDA-ov kadar želio je postati načelnik koji će zauvijek protjerati “komunjare” iz centra Sarajeva

Ideološki je najbliži selefijama Muamera Zukorlića. Obrazovanje mu je nivo – Nasera Orića. Po licemjerstvu je bio i ostao SDA. Njegova ambicija za pozornicom je na nivou one Vučićeve. Moralan je koliko su moralni Amir Pašić Faćo i Denis Stojnić. Od svih književnika najviše cijeni – Muhameda Mahmutovića. Sam sebe naziva promjenom i metlom. On je vođa “novih snaga” u Kantonu Sarajevo i zove se Elmedin Konaković, piše Žurnal.info.

NA DRUGOJ STRANI MILJACKE

“Ja imam ključ”, poručivao je Konaković sa skoro svake bandere u sarajevskoj općini Centar. Bio je to septembar 2008. godine i mladi SDA-ov kadar želio je postati načelnik koji će zauvijek protjerati “komunjare” iz centra Sarajeva. Tog istog septembra 2008. godine, u toj istoj općini Centar-Sarajevo održavao se Queer festival na kojem su LGBT osobe prvi put javno istupale u BiH. Peđa Kojović je bio novinar magazina Dani. S kolegama je došao podržati Festival. S druge strane Miljacke bile su selefije. Na početku bijaše samo tekbir, onda je doletio poneki kamen i na kraju su došle šake. Te večeri je povrijeđeno osam učesnika Queer festa, među njima i Peđa Kojović. Festival je prekinut. Uslijedile su osude, ali SDA i njhov kandidat Elmedin Konaković su šutjeli. Suštinski, i SDA i njihov kandidat Konaković tada su bili na strani protivnika Queer festa.

Portret sa Sebijom / FOTO zurnal.info

Jedanaest godina kasnije, Elmedin Konaković napustio je SDA. Po ocjenama medija koje finansira i ambasada iza kojih se skriva, Elmedin Konaković je “progresivni političar”, “borac protiv korupcije i kriminala” i “čovjek otvorenog uma”. On je, zapravo, drška od “metle zvane Naša stranka” koja je došla da pomete nacionaliste u Sarajevu.

Danas je na istoj strani sa Peđom Kojovićem. Koalicijski su partneri u deklarativnoj i samo deklarativnoj borbi protiv svih oblika mržnje, netrpeljivosti, kriminala, korupcije i svih drugih pošasti u Kantonu Sarajevo. Recimo, njihov veliki uspjeh je što se njihovi ministri, umjesto u službenim autima, voze u istom autobusu. Ali kada se taj reformatorski bus približio stanici “Parada ponosa”, samo je Peđa Kojović kazao da “ima izać”. Elmedin Konaković će, ipak, sačekati onu stanicu koja je najbliža mesdžidima u sarajevskom naselju Briješće gdje se prošle godine borio za naklonost selefija. Jer on tamo, zapravo, i pripada.

BRATSKE VEZE

“Naše bratske veze moraju se konkretizovati”, poručit će Konaković 1. juna ove godine nakon što se službeno sastao sa Muamerom Zukorlićem i njegovim pratećim aparatom sačinjenim od pripadnika selefijskog pokreta.

Sa Zukorlićem / FOTO zurnal.info

Dva i po mjeseca kasnije, Konaković je u svoje odaje primio i Muhameda Mahmutovića, “književnika” koji je javno, na promociji svoje knjige, podržao teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

“Ja sam za tihe likvidacije. Ja bih osnovao odrede za tihe likvidacije … Vidjeli ste onaj slučaj u Zvorniku, To je bila osveta, a oni su momka proglasili teroristom”, kazao je “književnik” Mahmutović.

Dino i Faćo, moralne vertikale / FOTO zurnal.info

Književnika Mahmutovića 19. avgusta ove godine Elmedin Konaković službeno je primio u prostorijama Skupštine Kantona Sarajevo, za šta je zaradio hvalospjev da je “za druge političare Džeko”.

Za Amira Pašića Faću Konaković je bio “heroj”, a Faćo je za Konakovića “moralna vertikala”.

“Moram vam reći, njihov kodeks, njihov moral je na mnogo višem nivou od onih političara koji mi to prigovaraju”, kazao je, gostujući na federalnom javnom servisu, Elmedin Konaković nakon što je upitan zašto se druži sa Amirom Pašićem Faćom, sarajevskim kriminalcem koji u svom dosjeu ima evidentiranih 17 krivičnih djela.

U međuvremenu je Konaković za Faću prestao biti heroj, a Faćo za Konakovića više nije moralna vertikala. Promijenio je lider Naroda i pravde mišljenje i o SDA, Sebija Izetbegović za njega više nije tako dobra, komesar Halilović je bio dobar, pa više nije itd. itd. Samo o jednom Elmedin Konaković nije promijenio mišljenje – o LGBT populaciji. Bio je protiv njih 2008., protiv njih je i 2019.