Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitropolit Mihailo: Svaki kamen i svaka stopa svjedoče genocidu

potocari789

Hiljadu kamenih grobnih obilježja u Potočarima svjedoče težinu zločina izvršenog nad nedužnim građanima Srebrenice samo zato što su se rodili pod znakom polumjeseca – poručio je danas poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit vladika Mihailo u pismu koje je pročitano na komemorativnom kupu povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Istakao je da svi oni koji se osjećaju kao ljudi, nose breme zla na svojim plećima te da se mole da se takav genocid više nikada ne ponovi koji.

– Tragove tog užasa, nedostojnog svakog živog bića koji se smatra čovjekom, svima koji ga poriču, moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlo koje se dogodilo prije 21. godinu. To je bio zločinački juriš na Bosnu kakvu znamo – kazao je.

Potočari, dodao je, simboliziraju odnos svjetske civilizacije prema zločinu, koja neće dozvoliti da se takav užas ponovi i BiH razgradi po mjeri zločinaca.

– Budite dostojanstveni u svom bolu za svojim najmilijima, a zločince će Gospod nagraditi prema zaslugama. Vaše je da uime ljudskosti i ljubavi oprostite, ali nikad ne zaboravite – zaključio je mitropolit Mihailo u pismu.